Italia, decizie de ultimă oră: Expulzează zeci de mii de imigranți

Narcis Popa |
Data publicării:

 Ministrul libian de externe recunoscut de ONU, Moahmed Sayala, a anunţat sâmbătă activarea tratatului de prietenie cu Italia încheiat în 2008 şi suspendat în 2011, informează AFP şi Xinhua. Acordul respectiv permite returnarea în Libia a migranţilor plecaţi spre Europa din această ţară. 

După o întâlnire la Tripoli cu omologul său italian, Enzo Moavero Milanesi, Sayala a dezminţit informaţiile privind stabilirea unor baze militare italiene în sudul Libiei. 

Milanesi a declarat că Libia şi Uniunea Europeană "împărtăşesc responsabilitatea şi datoria de a face faţă fluxului de migranţi". "Cooperarea dintre Libia, Italia şi UE este esenţială pentru rezolvarea problemei imigraţiei şi evitarea dramelor umane" din Mediterana, a adăugat el. 

Tratatul bilateral din 2008 a fost încheiat de premierul de atunci al Italiei, Silvio Berlusconi, şi liderul libian Moammar Gaddafi. Înţelegerea a încetat să producă efecte după răsturnarea de la putere şi uciderea lui Gaddafi în 2011. Printre altele, era vorba de investiţii italiene în valoare de cinci miliarde de dolari, drept compensaţie pentru colonizarea Libiei de către Italia (1911-1943). Sayala şi Milanesi nu au precizat dacă tratatul va fi reactivat ca atare sau se vor introduce amendamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel