Italia. Conte îi cere lui Draghi să prezinte un raport în Parlament privind trimiterea de arme în Ucraina: "Cuvintele sunt alarmante"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Liderul M5s, Giuseppe Conte, i-a cerut lui Draghi să raporteze Parlamentului situația privind trimiterea de arme în Ucraina, după audierea ministrului Apărării, Guerini.

Tensiunile dintre Partidul Democrat și M5s au crescut după ce ministrul Apărării, Guerini, a luat cuvântul în cadrul unei audieri în Camera Deputaților pentru a prezenta un raport privind războiul din Ucraina și trimiterea de arme de către Italia pentru a sprijini Kievul.

"Este necesar și urgent ceea ce noi cerem de zile întregi: ca premierul Draghi și ministrul Apărării să vină în Parlament și să dezbată cu reprezentanții poporului", a cerut președintele M5S, Giuseppe Conte, intervievat de Paolo Del Debbio în emisiunea Dritto e Rovescio, difuzată ieri seară pe Rete4.

"Suntem împotriva trimiterii de arme din ce în ce mai letale și mai ofensive", a reiterat Conte, "dar adevărata problemă este direcția politică: Italia participă la ajutorul" acordat Ucrainei, "dar în ce scop? Ce poziții își afirmă Italia în fața aliaților săi?"

Reacția fostului prim-ministru a fost provocată de cuvintele de astăzi ale ministrului Guerini, care a explicat cele trei motive care au determinat guvernul să nu facă publică lista armelor trimise: "Pentru a nu face ca partea rusă să perceapă această activitate în termeni provocatori, având grijă să nu accentueze comunicarea"; "pentru a nu face cunoscute vulnerabilitățile și aspectele critice ale forțelor armate ucrainene" și "pentru că în anumite cazuri țările producătoare de arme au cerut să păstreze confidențialitatea".

Conte îi cere lui Draghi să prezinte un raport în Parlament privind trimiterea de arme în Ucraina

 


"Pe baza a ceea ce indică legea și în raport cu evoluțiile din teren, angajamentul Italiei va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii rusești, inclusiv cu dispozitive capabile să neutralizeze pozițiile de pe care Rusia bombardează fără discernământ orașele și populația civilă", a mai spus ministrul democrat, în cadrul unei audieri în fața comisiilor mixte de apărare ale Senatului și Camerei. Și tocmai această afirmație este considerată îngrijorătoare de către Pentastellati. Ministerul Apărării a precizat apoi că este vorba de muniții cu rază de acțiune foarte scurtă, folosite doar în scopuri defensive și pentru a proteja orașele și cetățenii.

Ceea ce a spus Guerini despre armele folosite pentru neutralizarea pozițiilor rusești "m-a îngrijorat foarte mult: înseamnă că suntem dispuși să distrugem și pozițiile rusești pe teritoriul rusesc", a declarat Conte pentru 'Dritto e Rovescio', "dar trebuie să fim atenți și să recunoaștem că ministrul Apărării l-a corectat parțial. A făcut o precizare pe care o consider necesară: nu a vrut să spună că sunt lovite poziții rusești pe teritoriul rusesc. Însă, acest lucru face urgent ceea ce noi cerem de câteva zile: ca premierul, dar și ministrul Apărării, să vină în Parlament, unde există reprezentanți ai poporului care își pot exercita atribuțiile de conducere și control", citează FanPage.it.

"Cuvintele ministrului Guerini sunt alarmante"

 


"Astăzi, ministrul Guerini a vorbit despre arme pentru a "neutraliza" pozițiile rusești. Au fost declarații alarmante, atât de alarmante încât ministerul a fost nevoit să le clarifice în presă. Din păcate, continuăm să auzim prea multe discuții despre arme și prea puține despre negocieri. Guvernul trebuie să clarifice dacă lucrăm la o escaladare militară sau la o escaladare diplomatică menită să oprească războiul", a comentat coordonatorul comisiei de securitate, Giuseppe Brescia (M5s).

"Dacă așteptăm ultima bombă pentru a negocia, nu va mai rămâne nimic, va fi doar un măcel. Dimpotrivă, ceea ce este necesar acum mai mult ca oricând este un angajament constant din partea Italiei de a lucra non-stop pentru o soluție diplomatică care să pună capăt războiului. Așa cum am cerut deja, premierul Mario Draghi trebuie să vină în fața Parlamentului pentru a explica în mod clar poziția Italiei, având în vedere și viitoarele întâlniri internaționale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel