Italia. Cei doi elevi eroi ai atentatului ar putea primi cetățenie italiană

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Incidentul în care un italian de origine senegaleză a deturnat un autobuz cu elevi în apropiere de Milano, dar a fost împiedicat de doi adolescenţi consideraţi 'eroi', a redeschis în Italia dezbaterea legată de oportunitatea acordării cetăţeniei imigranţilor de generaţia a doua, transmite agenţia dpa.

Şoferul, un cetăţean italian de origine senegaleză, intenţiona să-i omoare pe cei 51 de copii din autobuz pentru a-i răzbuna pe migranţii decedaţi în Mediterana. Planul i-a fost însă dejucat de doi elevi, un marocan şi un egiptean, care au reuşit să alerteze prin telefon poliţia.

Cei doi adolescenţi au fost salutaţi ca 'eroi' şi ar putea primi cetăţenia italiană drept recompensă.

Ministrul de interne Matteo Salvini, liderul Ligii, formaţiune de extremă dreapta şi antiimigraţie, a semnalat însă luni că este reticent faţă de această propunere.

'Examinăm problemele legate de acordarea cetăţeniei, care este ceva serios (...) sunt lucruri pe care un ministru trebuie să le analizeze fără a fi nevoit să vă spună vouă', le-a declarat Salvini reporterilor, cu ocazia prezentării unei cărţi a unui jurnalist de dreapta italian, luni seară, la Milano.

Se analizează toate informațiile 



Salvini a făcut aluzie la faptul că ar exista probleme cu una din rudele lui Ramy Shehata, unul din elevii 'eroi', ceea ce l-ar împiedica să dea undă verde ca egipteanul să primească paşaport italian.

'Analizăm toate chestiunile relevante (...) care, în mod sigur, nu privesc trecutul unui băiat de 13 ani. Însă dacă îi dau cetăţenie unui băiat de 13 ani, trebuie să fiu absolut sigur că nu îi dau automat cuiva (din familie) cu cazier penal', a indicat Salvini.

Liderul Ligii şi-a confirmat disponibilitatea de a se întâlni 'cât mai curând posibil' cu Shehata, care a fost citat de presa italiană criticându-l pe Slavini şi vorbind în favoarea cetăţeniei italiene pentru toţi copiii din părinţi imigranţi.

Copiii traumatizați, întâlnire cu salvatorii


Partidul Democratic (PD), de opoziţie, care a încercat fără succes să treacă prin parlament o reformă a legilor cetăţeniei, atunci când s-a aflat la guvernare, a promis o nouă tentativă de a facilita obţinerea cetăţeniei italiene pentru toţi copiii născuţi în Italia din părinţi imigranţi.

Însă, potrivit lui Salvini, subiectul 'nu se află pe agenda guvernului', ba chiar, a susţinut el, dacă PD ar îmbrăţişa o astfel de cauză, ar fi atât de impopular, încât 'ar trebui ca noi să guvernăm pentru următorii 50 de ani'.

Tot luni, cei 51 de copii care au supravieţuit incidentului de la 20 martie au avut o întâlnire la şcoala lor din Crema, oraş situat la 50 km sud-est de Milano, cu carabinierii care le-au venit în ajutor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel