Italia. Cardul de cumpărături "Dedicat ție", revine în 2024: Cine beneficiază de bonusul de peste 450 de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Odată cu manevra pentru 2024, guvernul Meloni a confirmat fondurile pentru cardul de cumpărături, denumit "Dedicat ție". Este vorba despre cardul preplătit destinat familiilor cu un Isee sub 15.000 de euro, care poate fi folosit pentru a cumpăra diverse produse alimentare de primă necesitate (cu excepția alcoolului, dar și a altor bunuri). 

În prezent, bonusul este de 382,50 de euro pe gospodărie, la care se adaugă aproximativ 80 de euro pentru combustibil, care încă nu a fost plătit. Anul viitor vor fi disponibile 600 de milioane de euro pentru beneficiari. Până acum au fost aproximativ 1,3 milioane de gospodării.

Cine are dreptul la noul bonus pentru cumpărături în 2024: Vezi cerințele Isee



Bonusul pentru cheltuielile cu cardul de cumpărături este disponibil pentru gospodăriile cu un Isee familial mai mic de 15.000 de euro. Nu este posibilă depunerea unei cereri: în acest an, beneficiarii au fost identificați direct de Inps, în colaborare cu primăriile și serviciile sociale locale.

Aceste organisme au respectat criteriile stabilite de minister: pragul Isee, reședința în Italia, dar și excluderea tuturor celor care primesc deja un anumit tip de sprijin pentru venit, fie că este vorba de Naspi, venit de cetățenie sau altele. Cu prioritate pentru gospodăriile compuse din cel puțin trei persoane și cu minori.

Vezi și: Cozile umilinței, în Italia; mii de oameni la coadă pentru a obține Cardul de achiziții Spesa: "Tăierea Venitului de cetățenie a fost o răutate"


În ultimele luni, familiile indicate au fost contactate și au putut să își ridice cardul preplătit de la oficiul poștal, iar apoi să îl activeze. Nu este încă clar dacă va avea loc o nouă distribuire în 2024, pentru a implica și acele familii care îndeplinesc criteriile, dar care nu au avut acces la bonus până acum. Banii alocați de guvern, în orice caz, nu permit o extindere prea mare.

Inițial, suma încărcată pe Postepay pentru bonusul de cheltuieli era de 382,50 de euro pentru fiecare familie (echivalentul cheltuielilor pe o lună, în medie). La sfârșitul lunii septembrie, confruntat cu creșterea prețurilor la carburanți, guvernul a adăugat aproximativ 80 de euro pe familie pentru a fi cheltuiți pe achizițiile de benzină, dar această sumă nu a fost încă plătită și ar putea ajunge în zilele următoare.

Nu există o sumă oficială pentru prima de cheltuieli din 2024. Se știe doar că 600 de milioane de euro vor fi distribuite între toți. Dacă numărul beneficiarilor rămâne același (aproximativ 1,3 milioane de gospodării), ar fi vorba de 450/460 de euro pe gospodărie, aproximativ. Toate detaliile - cifrele, calendarul și modalitățile de plată - vor fi însă stabilite ulterior, printr-un decret special al Ministerului Agriculturii.

Ce puteți cumpăra cu cardul de cumpărături 2024

 

Și în acest caz, claritatea va fi oferită de un decret așteptat în lunile următoare. Deocamdată, se știe că, inițial, cardul de cumpărături a fost creat pentru a permite achiziționarea de produse alimentare de bază:

* carne de porc, carne de vită, carne de pasăre, carne de oaie, de capră, de iepure, pește proaspăt.

* lapte și produse lactate

* ouă

* uleiuri de măsline și de semințe

* produse de panificație, patiserie și biscuiți

* paste făinoase

* orez, orz, orzoaică, grâu spelta, ovăz, malț, porumb și orice alte cereale sau făină de cereale

* legume proaspete și prelucrate

* roșii decojite și conserve de roșii

* leguminoase, semințe și fructe oleaginoase

* fructe

* alimente pentru sugari și pentru prima copilărie (inclusiv lapte praf)

* drojdii naturale

* miere naturală

* zaharuri

* pudră de cacao

* ciocolată

* apă minerală

* oțet de vin

* cafea, ceai, mușețel

Suma suplimentară care va fi debursată în următoarele săptămâni (aproximativ 80 de euro) poate fi folosită pentru combustibil sau chiar pentru a cumpăra abonamente pentru transportul public. Nu este explicitat, însă, dacă această posibilitate va rămâne și în 2024, odată cu noul bonus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel