Italia. Angajaţii firmelor de pompe funebre protestează: „Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Angajaţii firmelor de pompe funebre protestează: „Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”
Italia. Angajaţii firmelor de pompe funebre protestează: „Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”

Circa 2.000 de sicrie aşteaptă de săptămâni sau chiar luni să fie incinerate la Roma, o situaţie dramatică cauzată în cea mai mare parte de întârzieri de ordin birocratic şi care i-a determinat pe angajaţii firmelor de pompe funebre să protesteze vineri în faţa primăriei din capitala Italiei.

Sute de cadavre în sicriele lor așteaptă săptămâni și chiar luni să fie incinerate la Roma, o situație dramatică din cauza birocrației lente care a stârnit un protest neobișnuit vinerea din această zi a proprietarilor de funerare.

„Îl chemăm pe primarul Romei (Virginia Raggi) să pună capăt numeroaselor proceduri actuale pentru a obține rapid autorizațiile necesare pentru incinerare”, a explicat Giovanni Caccioli, secretarul național al Federației Italiene a Directorilor de Case Funerare, printre organizatorii demonstrației în fața templului roman al lui Hercules Víctor, la câțiva metri de primăria capitalei.

Pentru Caccioli, Roma înregistrează între 15.000 și 18.000 de cereri de incinerare în fiecare an, obligând familiile să întreprindă o călătorie „sinuoasă” între administratorii cimitirului, compania municipală și oficiul registrului stării civile.

O carieră care a fost complicată în vremurile covidului din cauza creșterii deceselor și a accesului limitat la serviciile publice.

„Aceasta este o situație absurdă”, a denunțat Caccioli, înconjurat de colegi care au venit cu coroane funerare în care s-ar putea citi expresia „Iertaţi-ne, dar nu suntem lăsaţi să vi-i îngropăm pe cei dragi”.

 

Întârzieri de „35-40 de zile”

 

„Totul se face d emodă veche”, deplânge liderul care estimează întârzieri de „35-40 de zile”, „o situație foarte gravă pentru o familie care tocmai a suferit o pierdere”, subliniază el.

„Nu puteți continua astfel (...) Autorizația pentru obținerea incinerării trebuie emisă cel mult într-una sau două zile”, a cerut el.

În celelalte orașe ale Italiei, oficiul registrului civil este cel care acordă direct autorizații în termen de 24 - 48 de ore.

 

Aproximativ 1.800 de sicrie așteaptă în depozitele frigorifice

 

Maurizio Tersini, în vârstă de 59 de ani, care conduce funeraria Le Sphinx, estimează că aproximativ 1.800 de sicrie așteaptă în depozitele frigorifice din capitală să fie incinerate.

„Asta ne provoacă o mare suferință, pentru familii”, a recunoscut el.

 

Durerea rudelor 

 

Lorella Pesaresi, care şi-a pierdut în ianuarie soţul, testat pozitiv cu SARS-CoV-2 tocmai când ar fi trebuit să înceapă o chimioterapie, îşi prezintă calvarul.

„Au trecut trei luni și încă nu mi-au incinerat soțul (...) Nu este corect, mai întâi covidul și acum acest lucru”, a plâns ea.

Pe lângă problemele birocratice, Roma are o aglomerație reală în cimitire, lucru care a fost foarte frecvent în trecut și care a fost agravat de creșterea cererilor de incinerare din ultimii ani, care a trecut de la 5.820 în 2006 la peste 17.000 în 2019.

 

Autoritățile au aprobat construirea de noi cuptoare pentru a crește capacitatea cu 66%

 

Din acest motiv, autoritățile au aprobat construirea de noi cuptoare pentru a crește capacitatea cu 66%.

În acest moment, proprietarii de cămine funerare transportă cadavre în alte orașe pentru incinerare, crescând în continuare costurile și întârzierile în detrimentul familiilor decedatului.

Săptămâna aceasta, un italian a ales să-și exprime durerea printr-un mesaj adresat regretatei sale mame pe numeroase panouri publicitare din toată Roma, cu scopul de a denunța lipsa cimitirelor.

„Mamă, iartă-mă că nu te-am putut îngropa încă”, se arată pe imensul gard de 9 pe 7 metri instalat de Oberdan Zuccaroli.

Proprietarul unei firme de afișare a asigurat că va instala încă 250 de afișe indignate, deoarece mama sa nu a fost încă îngropată, la fel ca mătușa sa, care a murit pe 9 ianuarie din alte cauze decât virusul.

 

Pandemia de coronavirus a ucis peste 115.000 de persoane în Italia

 

Compania municipală care administrează cimitirele romane (AMA) a asigurat presei luni că a trebuit să facă față unei creșteri cu 30% a deceselor, din octombrie 2020 până în martie 2021.

Potrivit statisticilor oficiale, pandemia de coronavirus a ucis peste 115.000 de persoane în Italia de când sa răspândit în martie 2020.

Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App atunci când se întâmplă ceva important care privește românii din Italia, puteți intra în grupul de Whats App al cititorilor fideli din Diaspora ai StiriDiaspora, accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel