Italia. ADIO badante și menajere! Se schimbă contractele de muncă: Mai mulţi bani şi protecţie pentru „asistenții de familie“

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
badante_italia
badante_italia

Badantele şi menajerele devin „asistenți de familie”, plasați la diferite niveluri în grila de salarii în funcție de locul de muncă. Recent a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă a celor aproximativ 860.000 de lucrători din acest sector.  Acesta va intra în vigoare la 1 octombrie 2020 şi aduce mai multe schimbări.

 

 

Contractul aduce mai multe beneficii pentru cei care au nevoie să angajeze un al doilea îngrijitor, precum şi creșteri salariale. Acestea sunt principalele noutăţi din noul acord colectiv național pentru sectorul intern, semnat astăzi.

Expirat în 2016, noul contract colectiv va intra în vigoare la 1 octombrie 2020. Actul intervine într-o fază  specială pentru întreaga lume, oprimată, în primă instanță, de pandemie și, ulterior, de beneficii de ordin socio-economic şi financiar pentru angajaţi.

Menajerele, îngrijitoarele și babysitter-ele vor fi numite „asistenți de familie” și vor fi distribuite în patru niveluri diferite ale grilei salarizare, în funcție de abilitățile și îndatoririle lor. Vor exista distincţi salariale între cei care administrează o casa și cei care au grijă de alte persoane. De asemenea, vor fi introduse concesii pentru familiile care trebuie să  angajeze un al doilea îngrijitor care să fie lângă persoana asistată 24 de ore pe zi, șase zile pe săptămână. 

Munca casnică devine muncă de îngrijire, semn al îmbătrânirii populației 

 

Creșterea salariului, prevăzută din ianuarie, este de 12 euro pe lună pentru nivelul B super (ceea ce aduce un salariu minim de 880 de euro pe lună pentru al doilea îngrijitor). O creştere de la 100 de euro la 116 euro se va acorda celor care au grijă de copiii de până la şase ani.

Secretarul general al Domina, o asociație a familiilor angajatorilor gospodăriei, Lorenzo Gasparrini, subliniază că munca casnică devine muncă de îngrijire, semn al îmbătrânirii populației care are nevoie de asistență, potrivit ilfattoquotidiano.it.

Printre principalele inovații, spune Lorenzo Gasparrini, se numără extinderea perioadei de probă la 30 de zile pentru toți îngrijitorii, o indemnizație lunară de 100 de euro pentru lucrătorii de la nivelul „C super” sau „D super” pentru asistența mai multor persoane dependente și nivelul unic pentru babysitter.  În noul contract a fost introdusă valoarea instruirii, care este fundamentală pentru a da demnitate lucrătorului și o mai mare protecție familiei.

Noul contract colectiv de muncă a celor aproximativ 860.000 de lucrători din acest sector a fost încheiat între asociațiile patronale (Fidaldo și Domina) și sindicatele muncitorilor (Filcams Cgil, Fisascat Cisl, UILTuCS, Federcolf). Acesta va intra în vigoare la 1 octombrie 2020.

[citeste si]

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel