Italia. Premierul Giuseppe Conte: "Prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional, INEVITABILĂ". Cere sprijinul Parlamentului

Andreea Cosma |
Data publicării:

Premierul italian Giuseppe Conte a apreciat marţi că prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional, din cauza epidemiei de COVID-19, este ''inevitabilă'', informează dpa.

Adresându-se Senatului, Conte a încercat să obţină sprijin politic pentru măsura preconizată, deşi guvernul poate teoretic să o adopte fără susţinerea parlamentului.

''Trebuie să fim conştienţi că încetarea (stării de urgenţă) ar paraliza întregul sistem de protecţie şi prevenire construit în ultimele luni grele'', a avertizat prim-ministrul.

Starea de urgenţă în Italia ar urma să expire vineri, iar Conte ar dori prelungirea până în octombrie. El s-a declarat însă deschis la alte sugestii din partea parlamentului.

Autorităţile italiene folosesc starea de urgenţă pentru a permite acţiuni rapide şi evitarea birocraţiei în caz de calamităţi naturale, cum ar fi cutremurele, sau în caz de crize sanitare. În ultimele luni, premierul s-a prevalat de atribuţiile suplimentare pe care le deţine în acest context pentru a lua decizii importante, cum ar fi interdicţiile de circulaţie, fără a le trece prin parlament.

Lideri din opoziţie - de exemplu Matteo Salvini, fost ministru de interne şi vicepremier, din cadrul formaţiunii Liga - şi experţi în domeniul juridic s-au pronunţat împotriva prelungirii propuse, susţinând că este o încălcare a drepturilor civile.

Vârful crizei provocate de coronavirus a fost atins în Italia în martie şi aprilie; în ultimele săptămâni, situaţia s-a ameliorat, dar există încă temeri privind posibilitatea unui al doilea val al epidemiei. Până acum, în ţară s-au înregistrat aproape 247.000 de cazuri şi peste 35.000 de decese după infectarea cu virusul care provoacă COVID-19, conform datelor actualizate marţi de ministerul sănătăţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel