Ionel Dancă, despre alegerile anticipate: „Ar putea avea loc în iunie!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Alegerile anticipate ar putea fi organizate în iunie, spune şeful cancelariei premierului demis, Ionel Dancă. Atunci s-ar încheia toate etapele procedurale necesare. Primul pas a fost făcut odată cu noua numire a lui Orban pentru a forma guvernul.

„Sunt prevederi constituționale, legale, care definesc acest calendar în momentul de față. Noi am adoptat în ultima ședință de Guvern o OUG pentru a face corelări între aceste termene, cele din Constituție și cele din legislația electorală, astfel încât timpul să fie scurtat. Sperăm ca această procedură să se deruleze într-un ritm rapid, pentru că România are nevoie de un Guvern cu o majoritate parlamentară nouă, solidă.

Dacă ne uităm pe proceduri, este necesară consumarea unei perioade de 60 de zile, în care să fie refuzate două propuneri de Guvern. Am intrat deja în această perioadă, iar după expirarea acestei perioade, președintele României poate dizolva Parlamentul. Conform legislației electorale în vigoare, ar urma ca după dizolvarea Parlamentului, în 90 de zile să fie organizate alegeri anticipate. Dacă intră în vigoare OUG adoptată în ședința de Guvern din 4 februarie, acest termen poate fi scurtat la 50 de zile, astfel încât undeva probabil în luna iunie să aibă loc acest vot pentru alegerile parlamentare înainte de termen”, a spus Dancă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel