Iohannis, precizări despre certificatul verde pentru români: „Am fost reticent la ideea unui paşaport discriminatoriu de vaccinare“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o serie de mențiuni cu privire la adoptarea certificatului verde de vaccinare și firmă că a fost „reticent la ideea unui paşaport discriminatoriu de vaccinare“. El a ținut să precizeze că „nu existenţa certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim“.

 

Mâine în PE se decide soarta certificatului vedre de vaccinare. Veți susține folosirea lui de către agenți economic din România? a fost întrebarea primită de șeful statului în cadrul conferinței de presă susținută marți la Palatul Cotroceni.

„Să clarific: nu am fost reticent faţă de ideea unui certificat de vaccinare. Am fost reticent faţă de ideea unui paşaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să împărţim cetăţenii europeni în două categorii, unii să meargă în concediu şi alţii să nu meargă. Sunt drepturile care sunt garantate pentru toată lumea.

Dar acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu: dacă vreţi să mergeţi într-o ţară în concediu şi aveţi certificat că v-aţi vaccinat, fie că aţi făcut testul şi nu sunteţi pozitiv, fie că aţi făcut boala, probabil că puteţi intra acolo fără alte formalităţi şi fără să trebuiască să staţi în carantină. E un lucru destul de important.

Pe de altă parte, nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mişcare. Dacă o persoană nu posedă acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricţiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv“, a explicat șeful statului.

Dacă vrei să afli primul cele mai importante știri pentru românii din Diaspora, te așteptăm în grupul de WhatsApp. Acesta poate fi accesat aici: https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel