Iohannis - întâlnire cu noul ambasador al Spaniei în România; angajamentul privind consolidarea Parteneriatului strategic - reconfirmat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, fiind reconfirmat angajamentul ambelor părţi pentru a consolida Parteneriatul strategic bilateral pe toate dimensiunile sale.

În cadrul întrevederii, preşedintele Iohannis i-a urat ambasadorului Perez-Solorzano succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-l de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens. 'Preşedintele României a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale şi colaborarea substanţială pe toate palierele şi în foarte multe domenii, inclusiv nivelul ridicat al cooperării economice şi comerciale, Regatul Spaniei fiind un partener strategic şi un prieten apropiat al ţării noastre', informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis AGERPRES.

Iohannis - întâlnire cu noul ambasador al Spaniei în România

 

Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiei, a fost reconfirmat angajamentul ambelor părţi pentru a consolida Parteneriatul strategic al celor state, pe toate dimensiunile sale, ca un instrument important pentru dezvoltarea în ansamblu a cooperării româno-spaniole la nivel bilateral, european şi internaţional.

Şeful statului a subliniat foarte buna coordonare pe teme europene de actualitate, inclusiv cele privind securitatea energetică. El a amintit şi importanţa legăturilor sociale, culturale şi umane dintre cele două ţări, îmbogăţite de prezenţa unei importante comunităţi româneşti în Regatul Spaniei, foarte bine integrată în societatea locală.

'Preşedintele României a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru contribuţia Spaniei la consolidarea Flancului Estic al NATO, inclusiv pentru prezenţa militară şi misiunile de poliţie aeriană desfăşurate de aviaţia spaniolă în ţara noastră', mai arată Administraţia Prezidenţială. 

 

Vezi și: Lucian Bode: "Cerem dublă cetățenie pentru emigranții români, în special pentru cei născuți în Spania"

 

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu Fernando Grande-Marlaska, omologul său spaniol, pentru a discuta despre cooperarea polițienească și controlul fluxurilor migratorii. În timpul petrecut în Spania, Bode a acordat un interviu publicației spaniole 20minutos în care a vorbit inclusiv despre dubla cetățenie pentru emigranții români, în special pentru cei născuți în Spania.

Ministrul de interne al României, Lucian Nicolae Bode, s-a aflat săptămâna trecută la Madrid, unde s-a întâlnit cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, și cu comandanții Poliției Naționale și ai Gărzii Civile. Trecuseră 15 ani de când o persoană în poziția sa nu mai vizitase Spania, iar întâlnirile lor au atestat o cooperare polițienească formată din echipe mixte pe care Bode o descrie ca fiind "foarte fructuoasă" și care a dat rezultate în dezmembrarea rețelelor criminale dedicate jafurilor și traficului de persoane. 

Cele două țări au programat un summit bilateral până la sfârșitul anului, care va confirma o colaborare care se vede în activitatea comună la nivel tehnic și în invitația lui Bode adresată lui Grande-Marlaska de a vizita România.

Tocmai această bună relație între Madrid și București l-a determinat pe ministrul român să ceară guvernului spaniol să asculte cererile marii comunități românești - peste un milion de persoane - de a avea acces la dubla cetățenie, în special pentru a doua generație. La rândul său, Bucureștiul este recunoscător Madridului pentru sprijinul ferm acordat pentru a finaliza aderarea la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului, ceea ce ar duce la desființarea definitivă a frontierelor dintre România și restul UE.

De asemenea, se oferă să primească migranții care sosesc pe ruta africană, la care Spania este la fel de sensibilă ca și România la fluxurile care sosesc din Orientul Mijlociu și, de la izbucnirea războiului, din Ucraina. România a primit 2,4 milioane de refugiați ucraineni și, spre deosebire de ezitarea altor țări UE, este pregătită să primească cetățeni ruși care nu vor să meargă pe front. "Este pregătită să asigure protecția oricărui cetățean care fuge de război", spune Bode în interviul acordat pentru 20 minutos.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel