Inflaţia din Spania atinge noi recorduri: 10% în iunie

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari

Inflaţia din Spania a urcat la un maxim record în iunie.

Inflaţia din Spania a atins în mod neaşteptat un nivel record în iunie, anunță Bloomberg. Preţurile de consum din Spania au urcat la 10% în termeni anuali, faţă de 8,5% în mai.

Creșterea sfidează eforturile guvernului ţării de a aduce indicatorul sub control şi semnalează o intensificare a presiunilor asupra BCE pentru majorarea dobânzilor, notează Bloomberg.

Citește mai departe: Viața în Marea Britanie, tot mai scumpă. Nivel record de inflație și scumpiri, al ultimilor 40 de ani 

 

Viața devine tot mai grea în Marea Britanie, ca pretutindeni în Europa. În Regatul Unit însă, inflația este cea mai ridicată din G7, grupulor celor mai puternice țări din lume. 

Creșterea prețurilor la alimente a împins luna trecută inflația din Marea Britanie la un nivel record al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, cea mai mare rată din Grupul celor șapte țări, subliniind gravitatea crizei legate de costul vieții, relatează Reuters.

Valoarea este în creștere de la 9,0% în aprilie.

Înregistrările istorice ale Biroului Național de Statistică arată că inflația din luna mai a fost cea mai mare din martie 1982.

Lira sterlină, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe în raport cu dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, cu 0,6%.

Unii investitori consideră că Marea Britanie riscă atât o inflație ridicată persistentă, cât și recesiunea, reflectând factura mare de energie importată și problemele continue legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult legăturile comerciale cu Uniunea Europeană.

Rata globală a inflației din Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în Statele Unite, Franța, Germania și Italia. Japonia și Canada trebuie să raporteze datele privind prețurile de consum pentru luna mai, dar este probabil ca niciuna dintre ele să nu se apropie.

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să rămână peste 9% în lunile următoare, înainte de a atinge un vârf de puțin peste 11% în octombrie, când facturile la energie pentru gospodării vor crește din nou.

Guvernul britanic face tot ce poate pentru a combate creșterea prețurilor, a declarat ministrul de finanțe Rishi Sunak după publicarea datelor.

Prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai - cel mai mare salt din martie 2009 și făcând din această categorie cel mai mare motor al inflației anuale.

Germania riscă recesiunea economică, pe măsură ce criza gazelor rusești se adâncește

 

Germania se va confrunta cu o recesiune sigură în cazul în care livrările de gaze rusești, deja șubrede, se opresc complet, a avertizat marți un organism industrial.

Statele Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la Marea Adriatică, în sud, au schițat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare, după ce invazia Rusiei în Ucraina a plasat energia în centrul unei bătălii economice între Moscova și Occident.

UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze înainte de război - ajungând până la 55% în cazul Germaniei - lăsând un gol imens de umplut pe o piață globală a gazelor, scrie Reuters.

Ca răspuns, unele țări au anulat temporar planurile de închidere a centralelor electrice pe cărbune.

Prețurile globale la gaze au crescut vertiginos, ceea ce a dus la o inflație și mai mare și a creat probleme mai mari pentru factorii de decizie politică care încearcă să tragă Europa înapoi de pe marginea unei prăpăstii economice.

 

Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se aștepta înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaz rusesc ar face inevitabilă recesiunea.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Încetinirea a îngreunat eforturile Europei de a umple din nou instalațiile de stocare, care sunt acum pline în proporție de 55%, pentru a îndeplini un obiectiv la nivelul UE de 80% până în octombrie și 90% până în noiembrie, un nivel care ar ajuta blocul să treacă iarna dacă aprovizionarea ar fi perturbată în continuare.

Ministrul italian al tranziției ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că Italia trebuie să își accelereze eforturile de reumplere, iar Roma trebuie să analizeze modul în care să ajute companiile să finanțeze achizițiile de gaze pentru depozitare.

O sursă guvernamentală italiană a declarat că o garanție de stat este o opțiune potențială pentru a ajuta la reducerea costului de finanțare.

"În prezent, gazul este atât de scump încât operatorii nu pot investi bani în el", a spus Cingolani.

Prețul de referință al gazului pentru Europa se tranzacționa marți în jurul valorii de 126 de euro (133 de dolari) pe megawatt oră (MWh), sub vârful din acest an de 335 de euro, dar în continuare cu peste 300% mai mare decât în urmă cu un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel