Incendiu Constanța. ISU: „Nu avem saltele în dotare”. În urmă cu 6 ani, pompierii constănțeni umflau salteaua după o ceartă conjugală

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

O femeie din Constanța a murit, astăzi, după ce a căzut de la etajul 6 al blocului din Constanța unde locuia. Apartamentul fusese cuprins de flăcări iar femeia s-a aruncat de fereastră. Pompierii ajunși la intervenție nu erau dotați nici cu scară de evacuare, nici cu saltea gonflabilă. În urmă cu 6 ani ani, Elena, o altă femeie din București, murea în condiții similare. Pompierii au adus atunci, după 35 de ore, o pernă gonflabilă din Argeș.

O femeie de 56 de ani din Constanța a murit, marți, în față pompierilor ISU după ce s-a aruncat de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent.

Femeia ieșise pe balcon pentru a scapă de flăcările din locuința și a așteptat acolo minute bune să fie salvată. Când au ajuns, salvatorii nu aveau nici autospecială cu scară și nici saltea gonflabilă. Sub ochii lor, femeia disperată, s-a aruncat de la etaj și a murit. După 2 minute a apărut și scară, de la un detașament aflat la  kilometri distanță. Salteaua nu, pentru că cei de la ISU spun că nu au în dotare.

Vezi și: Incendiu Constanța. Pompierii au ajuns fără scară și saltea: O femeie a murit după ce s-a aruncat de la geam. ISU: „Nu avem saltele în dotare”

Contactat de Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Constanta, Anca Chiriță, a spus ca pompierii au mers fără saltea pentru ca nu exista asa ceva in dotarea ISU. „Pentru ca inspectoratul nu este dotat, nu exista in dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat si s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime – autoscări mecanice”, este răspunsul reprezentantului ISU.

ISU Constanța: „Nu avem saltele în dotare”. În urmă cu 6 ani, pompierii constănțeni umflau salteaua după o ceartă conjugală 

 

 În urmă cu aproape 6 ani însă, o astfel de saltea exista la nivelul ISU Dobrogea și chiar a fost folosită la o intervenție. În mai 2015, un bărbat din Constanţa s-a urcat pe un bloc aflat în construcţie din zona de sud a oraşului şi a ameninţat că se sinucide după ce a fost părăsit de soţie.

„La parterul blocului au sosit deja mai multe maşini de pompieri - una de descarcerare, o autospecială cu scară şi un autoturism de teren. Forţele de intervenţie au adus deja şi au umflat o saltea specială care ar putea să atenueze căderea bărbatului în cazul în care acesta se decide să sară“, transmite, în mai 2015, ISU Dobrogea presei locale.

Înainte de cazul de atunci de la constanța, un alt caz șoca România. După o negociere care a durat 35 de ore, Elena, o femeie de 53 de ani s-a aruncat în gol de pe acoperișul blocului unde lucra. Nici atunci autoritățile nu au avut  saltea gonflabilă la îndemână...

Cronica unei sinucideri anunțate

 

Autorităţile au încercat să intervină și au negociat cu femeia timp de 35 de ore dar fără succes. Au vrut chiar să ajungă la ea cu o autoscară, dar femeia s-a agitat, iar pompierii şi negociatorii s-au oprit în momentul în care ajunseseră la etajul şase. În dotarea pompierilor din Bucureşti nu există plase şi saltele care să atenueze căderile de înălţime, şi din acest motiv, abia vineri, după zeci de ore de aşteptare, o saltea enormă a fost adusă din Argeş. La un minut după ce autorităţile au început s-o umfle, în jurul orei 18.40,  Elena s-a aruncat în gol de la circa 30 de metri înălţime. Sub privirile neputincioase ale autorităţilor, medicii prezenţi la faţa locului au putut doar să constate decesul.

„Pompierii din Bucureşti nu au în dotare plase şi saltele. În astfel de cazuri, intervenim cu ajutorul autoscărilor cu platforme. Aceste saltele sunt folosite, de obicei, pentru antrenamentul pompierilor. S-a dovedit că nu sunt eficiente în cazul căderilor de la înălţimi mari pentru că, în momentul în care victima cade pe saltea, este proiectată lângă aceasta. Au fost cazuri în care oamenii au rămas invalizi. În acest caz, când am început să umflăm perna, femeia s-a agitat. Negociatorii au zis că ar mai fi bine să ne oprim“, precizau atunci reprezentanţii ISU.

„Perna (n.r. cea care era umflată) minimalizează riscul doar pentru persoanele cooperante şi instruite în prealabil. Nu este eficientă în cazul căderilor de la înălţimi mari“, a mai spus Arafat în cazul morții Elenei.

Două mame îndoliate, final tragic

 

Și Elena, la fel ca femeia care a murit astăzi, își pierduseră copiii.  Elena Ionescu locuia în Bucureşti alături de soţul său şi, cu di ani înainte de a-și pune capăt zilelor, singura ei fiică, Alina, a murit din cauza unei forme agresive de cancer la doar 23 de ani. De atunci femeia a fost doborâtă de o depresie peste care nu a putut nicio clipă să mai treacă.

Citete și: Incendiu Constanţa. Tragica poveste a femeii care a sărit de la geam. Avea un altar cu lumânări pentru fiul ei mort în urmă cu o lună

Și Femeia care și-a pierdut astăzi viața după ce a căzut de la fereastra apartamentului ei în flăcări își pierduse, n luna ianuarie, fiul. Aceasta avea amenajat în locuință un altar, iar autoritățile presupun că incendiul ar fi pornit de la lumânările aprinse.

(în imaginea de prezentare: în partea stângă, sus, căderea de la balcon a femeii de la constanța; În partea dreaptă, sus, salteaua gonflabil pe care ISU Constanța o deținea în urmă cu mai puțin de 6 ani, în partea de jos a imaginii, imagini de la intervenția pompierilor la cazul din București, când a fost adusă după zeci de ore o saltea gonflabilă din Argeș)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel