Încearcă mâncarea de vinete în stil turcesc. E un deliciu

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncarea de vinete în stil turcesc e un deliciu
Mâncarea de vinete în stil turcesc e un deliciu

Vinetele pot fi gătite în multe feluri. Coapte, în salată cu maioneză sau pur și simplu fierte au un gust divin. Vestea bună e că rezistă bine, dacă sunt și conservate. Însă, astăzi vrem să îți arătăm cea mai ușoară rețetă de vinete preparate în stil turcesc.

Mâncarea de vinete în stil turcesc este ideală pentru zilele reci, de toamnă. Vinetele sunt bogate în apă, nutrienți care ți vor da energia necesară pentru toată ziua.

Ingrediente

2 vinete

zeama de la ½ de lămâie

150 de grame de ceapă tocată

1 ardei gras roșu maretocat cubulețe

1 ardei iute

300 de grame de roșii bine coapte, cărnoase, fără multe semințe, opărite, decojite și tocate cuburi

2 căței buni de usturoi, zdrobiți

130 de ml. de ulei de măsline extravirginsare și piper după gust

Cum se prepară vinetele în stil turcesc

Cureți vinetele, apoi pregătești un castron mare cu apă rece (3-4 litri) în care dizolvăm 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie.

Acoperi vinetele cu o farfurie, ca să stea bine scufundate în apa cu sare și lămâie. Sarea va extrage din ele sucul amărui iar lămâia le va împiedica să se oxideze. Le lasi  așa minimum jumătate de oră.

După ce s-au înmuiat bine, scoți vinetele din saramură. Le stoarcem ușor, presându-le, apoi le zvântăm cu șervete de bucătărie. Putem să gătim vinetele la tigaie sau la cuptor, eu am preferat să le fac la cuptor, așa că am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, ventilat.

Cât timp se încălzește cuptorul, tăiem vinetele în cubulețe de aproximativ 3 cm/latură. Pregătești o tavă cu hârtie de copt, punem vinetele pe aceasta și le stropim cu 100 de ml. ulei de măsline. Amestecăm bine, practic, vinetele vor absorbi imediat tot uleiul.

Peste vinete se presară cu puțină sare și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație, sau 190°C static. Dacă preferați să le faceți la tigaie, înfierbântați câte ¹⁄3 din aceeași cantitate de ulei (100 de ml) în trei tranșe. Prăjește  vinetele, pe rând, până se rumenesc și devin moi

Bagă vinetele la cuptor aproximativ 25 de minute.

Pregătește tigaia. Urmează un deliciu

 

Într-o tigaie largă și adâncă, se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe și, dacă folosiți, ardeiul iute curățat de semințe și nervuri, tocat fin. Se presară puțină sare și se reduce focul la mic. Se călesc legumele, amestecând adesea, până când se înmoaie bine, fără să se rumenească. La mine, călirea a durat 15 minute.

După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile curățate de pieliță și tocate cuburi. Se dă în câteva clocote bune, să se formeze sosul.

 Se adaugă acum vinetele deja coapte. Se amestecă ușor, pentru că sunt moi și ultimul lucru pe care dorim ar fi să le zdrobim. Adăugăm acum în mâncarea de vinete usturoiul zdrobit și puțină  apă fierbinte. Lasă-le să fiarbă 5 minute, apoi presară verdeață și sare.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel