Iliescu, AVERTISMENT voalat: "Politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul preşedinte Ion Iliescu a scris sâmbătă, pe blogul său, că o revoluţie este în acelaşi timp un eşec şi o victorie, fiind expresia dorinţei de schimbare.

"Se împlinesc 29 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaşi timp un eşec şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabil să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare", afirmă Iliescu.

El consideră că, atunci când se uită ce s-a întâmplat într-un regim dictatorial, pot apărea condiţiile unor schimbări violente, deoarece "ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze".

Citește și: Protest 22 decembrie. Filosoful Mihai Şora va fi din nou în Piaţa Victoriei

"România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă paşnic, dacă reuşea să construiască o alternativă la guvernarea momentului, iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieşire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. (...) Am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989", consideră Iliescu.

În opinia sa, ţara noastră s-a schimbat foarte mult, atât în bine, cât şi în rău, iar în prezent cel mai mare pericol pentru democraţie, şi în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale, ceea ce ajută mişcările populiste, naţionaliste şi extremiste să atragă simpatizanţi.

"Adevăratul omagiu şi manifestarea recunostinţei faţă de cei care au reusit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme este păstrarea democraţiei şi a libertăţii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989 şi în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum", a mai scris Ion Iliescu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel