Guvernul ungar sprijină Ucraina cu... vin pentru împărtăşanie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
viktor_orban
viktor_orban

Guvernul condus de premierul populist Viktor Orban nu se prea înghesuie să se alinieze sancțiunilor UE impuse Rusiei și nici să sprijine cu arme Ucraina. În schimb a anunțat că va sprijini bisericile și va trimite...500 de litri de vin pentru împărtășanie. 

La plecarea transportului, a fost prezent secretarul de stat al cancelariei, responsabil cu problemele bisericilor şi a relaţiilor cu minorităţilor naţionale, Soltész Miklós. Oficialul a spus că, prin această donaţie, Ungaria vrea să sprijine comunităţile religioase din Ucraina, informează MTI.

Acesta a subliniat că războiul are consecinţe economice grave şi, pe lângă donaţiile de alimente, haine şi medicamente, la fel de important este sprijinul acordat comunităților romano-catolice, sub formă de vin pentru împărtăşanii. Vinul a fost oferit de către Dieceza Principală din Eger, Dieceza Principală din Veszprém şi Apaţia din Pannonhalma și a fost colectat de către Caritas Catolica Maghiară. Transportul până în Polonia a fost organizat de către Ministerul de Externe, iar din Polonia în Ucraina de către Caritas Catolica Polonă.

Guvernul ungar sprijină Ucraina cu... vin pentru împărtăşanie

 

Secretarul de stat a adăugat: „Avem o dispută cu prietenii noştri polonezi, pentru că noi în continuare nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici militari în Ucraina, dar suntem gata pentru orice altă forme de cooperare prin care putem să ajutăm familiile, fie că e vorba despre cei care s-au refugiat din Subcarpatia în Ungaria, fie că e vorba despre cei blocaţi în interiorul Ucrainei”.

Directorul naţional al organizaţiei Caritas Catolica, Écsy Gábor, a spus că, deşi vinul pentru împărtăşanie este un ajutor material, serveşte şi la însănătoşirea sufletului, pentru că – a spus citându-l pe Papa Francisc – „dacă nu am sărbători eucharistia, s-ar atrofia până la dispariţie viaţa noastră creştină”. Acesta a adăugat că organizaţia condusă de el îi ajută permanent pe refugiaţii din Ucraina şi trimite ajutoare în ţara lovită de război.

Reprezentantul minorităţii poloneze, Rónayné Slaba Ewa, a spus că acţiunea caritabilă are o valoare de simbol, pentru că cele două popoare întotdeauna au reuşit pe parcursul istoriei să-şi unească forţele, şi fac acest lucru şi acum, când îi ajută pe oamenii, care suferă de război. Transportul a plecat din faţa parohiei poloneze din Budapesta.

UE vrea să permită Ungariei să continue să importe petrol rusesc

 

În același timp, Ungariei îi va fi permis în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Drujba, care asigură aproape trei sferturi din necesarul de petrol al Ungariei. 

O parte dintre liderii Uniunii Europene înclină spre un compromis care ar interzice livrările de petrol rusesc pe mare dar ar scuti, temporar, livrările printr-un oleoduct important, în ideea de a da Ungariei mai mult timp, astfel încât blocul comunitar să ajungă la un acord cu privire la un nou pachet de sancţiuni impuse Rusiei, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, guvernele UE discută un plan cu Consiliul European şi Comisia Europeană care ar permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, de la un embargo mai amplu privind livrările de petrol rusesc spre blocul comunitar.

Această soluţie de compromis ar da premierului ungar, Viktor Orban, mai mult timp pentru a pune la punct detaliile tehnice ale planului de renunţare la livrările de petrol rusesc către Ungaria, au adăugat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu un embargo privind petrolul rusesc, în cadrul celei de a şasea runde de sancţiuni destinate să pedepsească Moscova pentru conflictul din Ucraina. Însă pentru o decizie este nevoie de unanimitate iar Ungaria este cel mai acerb critic al unui embargou în timp ce alte state din Europa de Est se opun şi ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel