Guvernul schimbă unitățile de măsură utilizate în România, inclusiv secunda, metrul sau kilogramul

Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Guvernul propune schimbarea modului în care sunt exprimate câteva dintre unitățile de măsură utilizate în țara noastră, inclusiv secunda, metrul sau kilogramul. Măsurile sunt luate pentru a alinia definițiile existente în legislația națională cu ultimele noutăți apărute la nivel internațional.

Sunt şase unităţi de măsuri vizate de schimbări, potrivit proiectului de HG. Este vorba despre secundă, metru, kilogram, amper, grad Kelvin, mol și candelă. Cu ajutorul acestor unități se măsoară, în ordine, timpul, lungimea, masa, curentul electric, temperatura termodinamică, cantitatea de substanță și intensitatea luminoasă.

Definiţiile se vor modifica din 13 iunie 2020. Principala schimbare apărută în definiția tuturor unităților de măsură fundamentale este menționarea tipului de unitate (de lungime, de masă etc.), a faptului că este o unitate a Sistemului internațional de unități de măsură (SI) și simbolul fiecărei unități de măsură (metru – m, kilogram – kg etc), scrie avocat.net.

Modificarea definițiilor unităților de măsură fundamentale este propusă pentru a transpune în legislația națională noutățile adoptate în cadrul Conferinței Generale de Măsuri și Greutăți din 2018 și conținute de Directiva (UE) 2019/1258.

După cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului, noile definiții ale unităților mărimilor fundamentale ale SI "se bazează pe noul principiu al valorilor numerice fixe ale constantelor definitorii și reflectă cele mai recente evoluții în cadrul științei și standardelor de măsurare".

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy