Guvernul Orban, decizie privind alegerea președinților de consilii județene indirect

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Guvernul renunțat la inițiativa privind alegerea președinților de consilii județene de către ceilalți membrii ai consiliului județean. ”Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a precizat ministrul de Justiție.

„Deși soluția politică este corectă, din păcate din punct de vedere constituțional avem o vulnerabilitate de netrecut”, a spus ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu.

El a mai spus că soluția este în Parlament.

"Într-adevăr deși soluția politică este corectă și eu salut efortul colegului nostru, din păcate din punct de vedere constituțional avem o problemă și o vulneabilitate de netrecut în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a președinților de consilii județene, într-o manieră indirectă, reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu prevederile și precizările Curții Constituționale 682/2012. Această Curte Constituțională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile înainte de alegeri neschimbate. Deci această schimabre nu se încadrează în termenul de un an de zile", a precizat ministrul Justiției Cătălin Predoiu, marți, în ședința de Guvern.

Cătălin Predoiu a precizat că schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene nu poate fi făcută de Guvern.

"Soluția este în Parlament domnule prim-ministru prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate oprite printr-o decizie a fostei majorități PSD la nivelul acelei comisii speciale de elebaorare a codului electoral. Dacă Parlamentul adoptă și prevede anumite reguli care să amenajeze ceste prescripții ale CCR, e voința Parlamentului. Nu e în voința Guvernului acest lucru", a mai adăugat Predoiu.

Ordonanța pentru alegerea președinților de consilii județene în mod indirect, de către consilierii județeni se afla în dezbatere publică, informează Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel