Guvernul a majorat cuantumul diurnelor personalului militar şi civil participant la misiuni în afara teritoriului statului român

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi hotărârea care stabileşte creşterea cuantumului diurnelor pentru personalul militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ca urmare a asumării acestei măsuri de către premierul Ludovic Orban şi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, la începutul mandatului.

Potrivit unui comunicat MApN, în acest mod se vor pune în practică prevederile art. 26 din Legea nr. 121/2011 şi se va asigura un tratament echitabil în acordarea drepturilor reglementate în proiect pentru toate categoriile de personal din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care participă la aceleaşi tipuri de misiuni şi operaţii sau la unele similare, în afara teritoriului statului român.

Aplicarea actului normativ nu necesită alocarea unor sume suplimentare, fondurile încadrându-se în limitele aprobate anual prin bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precizează comunicatul MApN.

 

Ofiţerii - 140 de euro/zi

 

Potrivit noii HG, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - c) din Legea nr. 121/2011 (misiuni de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace) privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu completările ulterioare, denumit în continuare personal, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
* ofiţerii - 140 de euro/zi/persoană
* maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară - 130 de euro/zi/persoană
* alte categorii de personal - 120 de euro/zi/persoană.

Totodată, arată sursa citată, personalul participant la misiunile şi operaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 (misiuni cu caracter umanitar), cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de diurnă în valută în următoarele cuantumuri:
* ofiţerii - 70 de euro/zi/persoană
* maiştrii militari, subofiţerii, agenţii de poliţie şi agenţii de poliţie penitenciară - 65 de euro/zi/persoană
* alte categorii de personal - 60 de euro/zi/persoană.

 

Contextul de securitate din teatrele de operaţii s-a modificat semnificativ

 

Ministerul Apărării menţionează că, „anterior adoptării acestei hotărâri, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român în temeiul HG nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar (diurnă de categoria I), cu modificările şi completările ulterioare, erau mai mari decât cele ale personalului militar şi civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român”.

Astfel, în Afganistan, potrivit HG nr. 518/1995, diurna de categoria I pentru personalul român este în sumă de 120 USD/zi, în timp ce un soldat primeşte, în prezent, 35 euro/zi, iar un ofiţer 45 euro/zi, cu posibilitatea majorării acesteia cu 100%, conform Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004.

„Adoptarea Hotărârii de Guvern de astăzi a ţinut cont şi de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operaţii în care desfăşoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuşi aceştia crescând”, subliniază comunicatul citat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel