Guvernul a adoptat OUG pentru anticipate: "Vot la orice secție. Trei zile de vot în DIASPORA"

Liviu Ludovic / 5 feb 2020, 08:06 Salveaza PDF Comentarii
gov.ro
gov.ro

Guvernul a adoptat, marți seara, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora. 

"Ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice și s-au dovedit a fi în avantajul cetățenilor care au dorit să voteze la aleerile prezidențiale, respectiv trei zile de vot în Diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetățenilor români, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptării e legată de faptul că în eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen există un vid legislativ care trebuia reglementat", a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

El a precizat că în Constituție era prevăzut un ternem de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, în timp ce legislația electorală prevede minim 90 de zile.

"Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anunțul poate fi făcut în cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementări pentru formarea birourilor electorale", a mai spus Dancă.

El a catalogat drept "bazaconii" criticile potrivit cărora posibilitatea de a vota la orice secție, indiferent de domiciu, suspiciunile neavând temei datorită sistemului electronic de control al votului electronic.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.23