Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă
Grecia verifică certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Grecia a anunțat că va verifica vaccinările cetățenilor săi care ar fi fost făcute în străinătate, respectiv în Bulgaria și România, existând suspiciunea că acestea sunt fictive, iar certificatele de vaccinare sunt false.

Decizia vine în contextul în care Bulgaria doboară pe zi ce trece recorduri negative de mortalitate în Uniunea Europeană, iar situația din România nu este nici ea mai bună. Astfel, potrivit presei grecești, o adevărată fabrică de certificate de vaccinare false ar fi fost înființată în Bulgaria, de unde se pare că și mai mulți greci, în special din nordul Greciei, le procură.

Potrivit presei din Grecia, care citează surse oficiale, mai mulți cetățeni din nordul țării ar avea certificate contrafăcute, obținute în Bulgaria, în condițiile în care în această țară a crescut numărul reclamațiilor împotriva medicilor de familie. În Bulgaria, aceștia fac vaccinarea anti-Covid și eliberează certificate de vaccinare cu datele unor cetăţeni care nu au primit dozele corespunzătoare de vaccin.

 

Pentru 300 de euro se poate obține un certificat de vaccinare fals

 

După cum a confirmat pentru ERT un membru al sistemului, pentru 300 de euro se poate obține un certificat de vaccinare din Bulgaria, fără a fi administrat serul împotriva Covid-19. Astfel, potrivit mărturiei unui "intermediar" prezentat la ERT, pentru doar 300 de euro și o scurtă vizită la Sofia, se poate obține un certificat european de vaccinare împotriva Covid.

De asemenea, autoritățile elene subliniază că nu doar vaccinările grecilor care au fost efectuate în Bulgaria ridică suspiciuni, ci și cele realizate în România. În plus, conform modificării recente a Ministerului Sănătății, există o dispoziție care prevede sancțiuni penale și financiare grave împotriva actelor ilegale legate de teste și vaccinuri.

 

Pacienții recunosc că au un certificat de vaccinare fals

 

Anunțul vine ca urma a faptului că atât în Bulgaria, cât și în România, au existat rapoarte ample privind ușurința cu care se poate obține un astfel de document, scrie Digi24, citând presa elenă.

Plângerile sunt numeroase și provin în principal din mărturiile medicilor care spun că pacienții recunosc că au un certificat, dar nu au fost vaccinați.

Totodată, începând cu 21 octombrie, orice persoană care dorește să viziteze locuri închise, cum ar fi cafenele, hoteluri, săli de concerte, muzee și piscine, va trebui să prezinte "Certificatul verde de vaccinare".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel