Grecia, „pregătită să-i înfrunte” pe cei care îi „ameninţă” teritoriul

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Grecia, „pregătită să-i înfrunte” pe cei care îi „ameninţă” teritoriul
Grecia, „pregătită să-i înfrunte” pe cei care îi „ameninţă” teritoriul

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat - luni, la Paris - că ţara sa este „pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care acuză Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee, relatează France Presse.

„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Mitsotakis, primit de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.

El a citat cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa „provocărilor” Turciei.

„Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a adăugat premierul grec.

 

Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele sale din Marea Egee



Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea „sosi peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar”.

Emmanuel Macron a denunţat la rândul său „provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu „claritate şi fermitate” sprijinul Franţei pentru Atena.

„Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a spus el. 

 

Grecia a trimis scrisori la NATO şi Naţiunile Unite pentru a reclama declaraţii ale Turciei

 

Grecia a trimis scrisori la NATO şi Naţiunile Unite pentru a reclama ceea ce a calificat drept declaraţii „inflamatoare” ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi pentru a le cere să condamne comportamentul Ankarei, au indicat pe 7 septembrie surse diplomatice citate de Reuters.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, dar inamici istorici, sunt în dispută de mai multe decenii în legătură cu mai multe probleme, între care delimitarea platoului continental, survolarea Mării Egee şi insula divizată Cipru, aminteşte Reuters.

UE şi-a exprimat preocuparea faţă de afirmaţiile preşedintelui turc, care a acuzat Grecia - stat membru al Uniunii - că a ocupat insule demilitarizate din Marea Egee, adăugând că Turcia este gata să „facă tot ce este necesar”, la momentul potrivit.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Ankara a trimis săptămâna aceasta scrisori la UE, NATO şi ONU pentru a-şi explica poziţia şi opinia în probleme cum sunt delimitarea spaţiului aerian, a apelor teritoriale şi statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee.

Miercuri, surse diplomatice greceşti au afirmat că scrisorile trimise de Turcia şi argumentele sale sunt nefondate şi încalcă legislaţia internaţională. Sursele au precizat că Atena a trimis la rândul ei scrisori la ONU şi NATO.

„Atitudinea turcă este un factor de destabilizare pentru unitatea şi coeziunea Alianţei nord-atlantice, slăbind flancul sudic al NATO într-un moment de criză”, a denunţat ministrul de externe turc Nikos Dendias într-o scrisoare remisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel