Grecia. Gaze lacrimogene şi de grenade asurzitoare folosite împotriva manifestanţilor la un protest - VIDEO

Andreea Cosma |
Data publicării:
captura video
captura video

Incidente au avut loc miercuri la Atena în timpul unei manifestaţii a mii de studenţi în faţa parlamentului grec, care dezbătea un proiect de lege controversat ce prevede înfiinţarea unei forţe speciale a poliţiei în universităţi, informează AFP.

Aproape 5.000 de persoane, potrivit poliţiei, au sfidat interdicţia asupra adunărilor cu peste 100 de persoane, decretată de guvern pentru a stăvili epidemia de coronavirus.

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene şi de grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea din faţa parlamentului în centrul Atenei. Cel puţin 20 de persoane au fost arestate.

În timpul manifestaţiei, elevi şi studenţi agitau pancarte ce denunţau "autoritarismul" guvernului şi "lipsa de concertare" cu întreaga comunitate universitară înainte de a lua o astfel de măsură. "Vrem milioane pentru universităţi şi cercetare, nu pentru înfiinţarea unei forţe a poliţiei în facultăţi", îşi exprima indignarea, la megafon, un sindicalist.

La Salonic, al doilea oraş al ţării, în nord, au manifestat circa 1.000 de studenţi, potrivit poliţiei. Mici incidente au izbucnit atunci când un grup de persoane a aruncat un cocteil Molotov împotriva unui batalion al forţelor antirevoltă, care a ripostat cu gaze lacrimogene.

Elaborat de Ministerul Protecţiei Cetăţenilor şi cel al Educaţiei, proiectul de lege ce ar urma să fie votat joi seara în parlament prevede înfiinţarea unei forţe speciale formate din circa 1000 de poliţişti care să asigure securitatea în instituţiile de învăţământ superior, care sunt adesea scena unor violenţe, potrivit guvernului.

Prezenţa poliţiei în universităţi, tradiţional foarte politizate, este un subiect delicat în Grecia după reprimarea sângeroasă, în noiembrie 1973, de către armată şi poliţie a unei mişcări studenţeşti de la Politehnica din Atena împotriva juntei coloneilor.

La putere de un an şi jumătate, guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis a făcut din securitate o prioritate şi a sporit efectivele şi controalele forţelor de ordine. Această politică a fost criticată de opoziţie şi mass-media, care denunţă numeroase cazuri de represiune poliţienească şi de interdicţie a adunărilor publice pe fondul unor măsuri menite să stăvilească pandemia de coronavirus.

Grecia este în lockdown începând din 7 noiembrie şi începând de joi măsuri mai stricte vor fi puse în aplicare, după o creştere a numărului de contaminări, mai ales la Atena. Doar magazinele esenţiale vor rămâne deschise, în timp ce şcolile şi bisericile vor fi din nou închise până cel puţin pe 28 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel