Grecia. Autoritățile cer crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19, valabil la nivelul Uniunii Europene

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut marţi crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

 

Autoritățile de la Atena se bazează pe turism pentru o cincime din PIB şi vor să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară. Grecia a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat, potrivit agerpres.ro

Țara a gestionat eficient primul val al pandemiei, dar o creştere a numărului de cazuri în luna octombrie a supus unei presiuni severe sistemul său sanitar, slăbit de o criză financiară care s-a prelungit timp de un deceniu. În consecinţă, autorităţile au impus un al doilea lockdown în noiembrie.

Grecia, care se bazează pe turism pentru o cincime din PIB şi este hotărâtă să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat. Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport. "Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească", a afirmat el în scrisoare. "Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre", a adăugat Mitsotakis.

 

Aproape 5.000 de decese din cauza COVID

 

Grecia înregistrează 4.881 de decese din cauza COVID-19 şi 139.447 cazuri de contaminare la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori. Peste 4.000 de decese au fost înregistrate în ultimele două luni. La fel ca în majoritatea ţărilor UE, vaccinarea în Grecia a început la 27 decembrie, prioritate având personalul spitalicesc şi rezidenţii căminelor de bătrâni. Premierul Kyriakos Mitsotakis, liderii partidelor politice şi numeroşi oficiali guvernamentali au fost de asemenea vaccinaţi, ceea ce ar fi provocat o întârziere pentru personalul sanitar, au denunţat medici şi opoziţia.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel