Grădinițele din Danemarca au fost redeschise cu reguli stricte: un copil are voie să se joace doar cu trei jucării

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Unele grădinițe din Danemarca au renunțat la toate jucăriile de pluș, altele au impus regula ca fiecare copil să aibă dreptul la doar trei jucării în timpul zilei. Există și interdicția de aduce jucării de acasă.

Școlile primare și grădinițele din Danemarca au fost redeschise miercuri, cu obligativitatea respectării regulilor de distanțare socială impuse de Ministerul Sănătății, la care s-au adăugat unele restricții speciale ale de fiecărei unități de învățământ în parte.

Thelocal.dk a realizat un reportaj la mai multe grădinițe în prima zi de la realuarea activității.

 

Fără jucării de pluș, fără jucării aduse de acasă

 

La o grădiniță de pe Vesterbro, chiar în centrul capitalei Copenhaga, toate jucăriile de pluș au fost îndepărtate.

„Lăsăm doar jucăriile pe care le putem spăla repede și ușor”, a explicat Nina, una dintre educatoare.

Fiecare grup de cinci copii are propria selecție de jucării care va fi dezinfectată la fiecare două ore. Altă grădiniță le-a transmis părinților să nu-și lase copiii să-și aducă de acasă nici o jucărie, iar Consiliul Director al unei unități a decis, pur și simplu, să limiteze la trei numărul de jucătorii pe care un copil le poate folosi pe parcursul zilei.

 

Liste pentru mersul la toaletă

 

De asemenea, în majoritatea grădinițelor, copii își aduc mâncare de acasă și le e transmis să nu o împartă cu nici un coleg de joacă.

La Gentofte, fiecare copil e repartizat pe o listă la una dintre cele șase toalete. WC-urile sunt dezinfectate după fiecare folosire.

Părinții nu au voie să intre în curtea grădinițelor și trebuie să transmită în prealabil ora exactă la care vin să își ia copiii.

 

În bănci, la doi metri unul de altul

 

Autoritatatea Daneză pentru Sănătate (Sundhedsstyrelse) a emis instrucțiuni cu privire la modul în care școlile și grădinițele (creșele) ar trebui să funcționeze pentru a reduce riscul de răspândire a infecțiilor cu coronavirus:

-O suprafață recomandată de 6 metri pătrați de copil pentru creșe și 4 mp de copil pentru grădinițe; unele instituții nu au putut accepta toți copiii la început.

-Copiii să stea la cel puțin doi metri unul de altul în băncile din clase.

-Trebuie să fie împărțiți în grupuri de 3-5, iar activitățile să se desfășoare, în principal, în aer liber.

-Mâncarea nu trebuie împărțită cu nimeni.

-Personalul pentru supravegherea copiilor e obligat să se spele pe mâini și să dezinfecte cel puțin la fiecare două ore.

-Spălarea și dezinfectarea jucăriilor trebuie să de facă de două ori pe zi.

-Dezinfectarea suprafețelor, cum ar fi robinetele, mesele, mânerele ușilor, balustrade, întrerupătoare, se va face de două ori pe zi.

Danemarca a închis școlile și grădinițele pe 12 martie. Redeschiderea școlilor primare (clasele 1-4) și a grădinițelor e primul pas făcut de nordici către ridicarea restricţiilor impuse pe perioada pandemiei, scrie Libertatea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel