Mihai Goțiu către Dan Barna: „Îți dai demisia?”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Mihai Goțiu l-a întrebat pe Dan Barna dacă își dă demisia în cazul în care peste jumătate din membrii USR nu își asumă documentul doctrinar al partidului. Senatorul USR se mai întreabă dacă formațiunea reprezintă acum cu adevărat cetățenii sau doar pretinde că este anti-sistem.

„Mesaj pentru președintele USR, cu ocazia lansării publice a documentului legat de "clarificarea" noastră ideologică și etichetarea "de centru-dreapta". D-le președinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan, ne bat alegerile locale și anticipatele la ușă, cei care ne-au acordat încrederea așteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu și apropiații tăi din USR aveți vreme de pierdut cu referate și documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Țara asta are nevoie de politici de guvernare, locale și naționale, nu de cartoane și etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de așa ceva?", a scris Mihai Goțiu, vineri pe Facebook.

Senatorul USR se întreabă dacă partidul îi mai reprezintă cu adevărat pe cetățeni.

„Altfel, anti-sistem sunt oamenii care au ieșit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roșia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 și 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiție. Îi reprezentăm cu adevărat pe acești cetățeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem "anti-sistem"?", a completat Goțiu.

 

Goțiu: „Dane, te rog citește Proclamația de la Câmpeni”

 

Acesta îi transmite lui Dan Barna să citească mai multe documente care nu fac referire la o definire doctrinară, ci conțin cauze și revendicări ale societății civile în care crede și USR.

„Dane, te rog citește Proclamația de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declarația de la Cluj, asumată în fața a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constatați că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga și așa mai departe. Sunt, însă, revendicările și cauzele celor care au demonstrat că sunt anti-sistem: de la sănătate, educație, mediu, justiție, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile și sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe acești cetățeni (și da, atunci suntem anti-sistem) ori doar ne lipim o etichetă și pretindem că-i reprezentăm", a mai spus Mihai Goțiu.

El îl întreabă pe Dan Barna dacă este dispus să demisioneze de la șefia partidului în cazul în care nu își asumă peste 50% din membrii USR documentul doctrinar.

„Dane, te întreb pe tine și pe colegii care susțin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-și asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îți vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50% + 1 ori poate 60% și-l asumă, ce faceți cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie "doar" 40% ori 30%? Îi/ne dați afară pentru că "nu corespund/corespundem ideologic"? De-asta v-ați "intrat în mână cu exluderile și suspedările de la sfârșitul anului trecut?", a precizat senatorul USR.

 

„Fapte, nu etichete!”

 

Acesta a adăugat că se aștepta ca USR să fi învățat din greșelile făcute de un alt partid Ciudadanos care este partener în grupul Renew Europe din PE.

„Mă așteptam ca măcar atât să fi învățat după eșecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea "clarificare ideologică" a suferit un dezastru la alegerile de la sfârșitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obținuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare. Sper, până nu e prea târziu, să înțelegi ce așteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete!", a completat Goțiu.

Reacția vine în contextul în care echipa Dan Barna a pus la dispoziția membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziționarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acțiune, structurat în cinci pași și 10 pachete de politici pentru guvernarea USR, informează Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel