Giorgia Meloni e foc și pară după "turneul" lui Zelenski în Europa: "Macron a greșit"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Giambruno, partenerul Giorgiei Meloni: „Este prea cald în Italia? Dacă nu vă convine, stați acasă”
Giambruno, partenerul Giorgiei Meloni: „Este prea cald în Italia? Dacă nu vă convine, stați acasă”

Premierul italian Giorgia Meloni a susținut o conferință de presă la Bruxelles, după reuniunea liderilor europeni. Meloni susține în continuare că întâlnirea de la Paris dintre Emanuel Macron, Olaf Scholz și Volodimir Zelenski a fost inoportună și că demersul președintelui francez a fost unul "greșit" din punct de vedere politic. Premierul italian reiterat sprijinul pe care Italia îl va acorda în continuare Ucrainei. 

Premierul Giorgia Meloni a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că se consideră "extrem de mulțumită" de rezultatul Consiliului European, afirmând că documentul cu concluziile summitului "este o mare victorie pentru Italia". De asemenea, ea a spus că a avut dreptate când l-a acuzat pe președintele francez Emanuel Macron că a divizat frontul unit al UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina prin organizarea a ceea ce a numit un summit "inoportun" în trei cu președintele Volodymyr Zelensky și cancelarul german Olaf Scholz, miercuri seara, la Paris.

"Au fost făcuți pași înainte foarte importanți în privința unor chestiuni deosebit de delicate. Sunt foarte mulțumită de problema migranților. Ieri a fost stabilit un principiu. Abordarea se schimbă spre una foarte diferită de cea care a existat în ultimii ani. Această abordare este pusă negru pe alb printr-o frază pe care nu a fost posibil să o punem înainte: "imigrația este o problemă a UE și are nevoie de un răspuns al UE", a declarat Meloni, citată de agenția italiană de presă ANSA.

Italia a susținut de mult timp că, dată fiind poziția sa geografică în centrul Mediteranei, actualul sistem al UE în care țara în care sosesc solicitanții de azil are sarcina de a procesa cererile de azil îi impune o povară prea mare.

În cadrul summitului, liderii UE au convenit, de asemenea, asupra necesității de a acorda mai multă atenție controlului și protecției frontierelor externe ale blocului comunitar și au recunoscut natura specifică a frontierei maritime, lucru pe care Italia îl solicitase de mai mult timp.

Meloni a declarat că este în căutarea unui acord cu Africa de Nord pentru a reține migranții acolo, similar celui de șase miliarde de euro încheiat de UE cu Turcia în urmă cu câțiva ani.

"Când Italia nu e de acord, trebuie să spună asta"

 

Meloni a adăugat că criticile interne privind faptul că l-a certat pe Macron au fost "provinciale", după ce ea a calificat întâlnirea de miercuri de la Paris drept "inoportună".

Ea a spus că "atunci când Italia nu este de acord, trebuie să spună acest lucru". A participa la ședințe foto nu este suficient pentru Roma, a spus ea, subliniind că Italia trebuie să fie inclusă în orice discuție majoră.

Meloni și-a reiterat opinia că întâlnirea în trei de la Paris a fost "greșită din punct de vedere politic".

În ciuda disputei, premierul a declarat că legăturile cu Parisul nu au fost "compromise" după ce criticii interni au vorbit despre o relație recent "înghețată" cu Macron.

Vicepremierul și ministrul transporturilor Matteo Salvini, liderul Ligii și principalul aliat al partidului de dreapta al lui Meloni, Frații Italiei (FdI), a declarat că "mocirla lui Macron este de neînțeles", după ce președintele francez a ripostat rapid la scurt timp după remarca lui Meloni, spunând:

"Nu este de neînțeles: "Franța și Germania au un rol special în susținerea Ucrainei".

Meloni s-a întâlnit joi cu Zelensky la Bruxelles și a reafirmat sprijinul de neclintit al Italiei pentru Kiev. Premierul italian a declarat vineri că Italia va trimite "în curând" un sistem de rachete sol-aer în Ucraina, împreună cu Franța, pentru a oferi un scut cheie împotriva atacurilor cu rachete rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel