Gheorghe Cârciu, DRP: Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Educația, învățarea limbii române, sunt printre principalele preocupări ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, afirmă secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

„Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române. Sprijinim cultural bisericile din afara granițelor. Avem un grant care se adresează direct bisericilor. În acest an, avem cel puțin 200 de biserici care au făcut cereri pentru un asemenea grant. Nevoi sunt de toate tipurile și Guvernul României nu a avut niciodată mai multă deschidere decât astăzi vizavi de românii din afara granițelor. 

Noi facem ședință online la fiecare două săptămâni cu mediul asociativ, cu cine își dorește, consulate, ambasade, etc. Cine își dorește să intre, este binevenit. Invităm pe toată lumea să vină cu propuneri. Să vina cu idei, să nu spună cum să facem. Împreună putem învăța unii de la alții.

Nu m-am născut la departamentul pentru românii de pretutindeni și dacă o să întrebați jumătate din spectrul politic, o să spună că sunt cea mai nepotrivită persoană“, a afirmat secretarul de stat Gheorghe Cârciu referindi-se la  proiectele pentru românii din afara granițelor pe care Guvernul României la implementează.

Gheorghe Cârciu, DRP: Principala noastră preocupare pentru românii din diaspora este educația, învățarea limbii române

 

„Nu despre asta e vorba, ci să se regăsească cumva cifra asta uriașă de 8 milioane de români pe tabla Guvernului, să îi aibă în față, fiindcă este, efectiv, încă o Românie în fața granițelor“, a punctat Bogdan Chireac.

„Este pe tabla Guvernului, încă nu suficient de prezentă, cu asta sunt de acord cu dumneavoastră. Datoria noastră este să o punem de fiecare dată pe tabla și pe masa guvernului“, a mai spus  Gheorghe Cârciu.

„Cu siguranță și reprezentarea parlamentară ar trebui  să fie mai importantă. Patru deputați și doi senatori nu reușesc să își facă teritoriul, colegiul...“, consideră secretarul de stat. 

Vezi mai multe: Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al DRP, informații esențiale pentru românii din străinătate - interviu

Lege promulgată: Elevii români şcolarizaţi în străinătate, ce se întorc în ţară, cursuri de limbă română şi grupe de acomodare

 

În acest context, precizăm că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, un act normativ care vizează completarea Legii educaţiei şi prevede că unităţile de învăţământ vor putea organiza grupe de acomodare pentru preşcolarii şi elevii care nu au fost înscrişi pentru o perioadă de doi ani în sistemul de învăţământ din România.

Potrivit legii promulgate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, inspectoratul şcolar judeţean organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.

Totodată, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în statele membre UE.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educaţiei va elabora normele metodologice necesare.

Citește în continuare AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel