Germania va livra noi arme Ucrainei, dar nu şi tancurile de luptă cerute

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Germania va livra 'foarte curând' vehicule blindate Kievului, dar în acest stadiu nu şi tancurile de luptă cerute de Ucraina, a anunţat joi ministrul apărării, Christine Lambrecht, transmite AFP.

"Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina le-a reuşit în ultimele zile, mai ales datorită armelor germane", a declarat ministrul în faţa presei.

Contraofensiva purtată de Kiev 'arată cât de important este să punem rapid la dispoziţia Ucrainei alte echipamente militare', a adăugat Christine Lambrecht.

Ea a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II şi a 200 de rachete. Ucraina va primi de asemenea 50 de vehicule de teren de tip Dingo.

În schimb, Germania nu are în vedere în acest stadiu să livreze tancuri de luptă Leopard-2, cerute cu insistenţă de Ucraina.

Berlinul continuă să mizeze pe un sistem de livrări circular, prin care Grecia va primi blindate germane de tip Marder, şi acestea cerute de Kiev, iar Atena va livra în schimb Ucrainei 'foarte curând' blindate mai vechi, a explicat Lambrecht.

'Este important pentru mine să precizez clar că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)', a subliniat ea.

'Suntem capabili în continuare să asigurăm apărarea Alianţei (NATO) şi a ţării şi este important pentru mine ca aliaţii noştri pe flancul estic să poată conta pe noi că ne vom ţine promisiunile', a adăugat ea.

Guvernul condus de Olaf Scholz este criticat în ultimele zile, atât la Kiev, cât şi la Berlin, pentru reticenţele de a livra tancuri de luptă, susceptibile să ajute la a face diferenţa în contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse.

Putin se teme că SUA ar putea livra Ucrainei rachete cu rază mare de acțiune: "Ar încălca o linie roșie" 

 

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că, dacă Statele Unite vor decide să livreze Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune, vor încălca o 'linie roşie' şi vor deveni 'parte directă la conflict', transmite Reuters.

Într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a adăugat că Rusia 'îşi rezervă dreptul de a-şi apăra teritoriul'.

Washingtonul a livrat Ucrainei rachete avansate care pot lovi ţinte la distanţe de până la 80 km, dar până acum s-a abţinut de la a anunţa public trimiterea de rachete cu rază de peste două ori mai lungă. Oficiali americani afirmă că Ucraina a promis că nu va folosi rachete americane pentru a lovi teritoriul Rusiei.

'Dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă Kievului, atunci va trece o linie roşie şi va deveni parte directă la conflict', a spus Zaharova.

Ucraina a cerut şi a primit mari cantităţi de armament de la Statele Unite şi alţi aliaţi occidentali pentru a o ajuta să reziste în faţa invaziei ruse declanşate în februarie.

Joi, într-un interviu la postul MSNBC, John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a afirmat că Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, despre care nu a dat însă detalii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel