Germania se confruntă cu un val de creşteri ascunse ale preţurilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Germania, clienţii magazinelor alimentare sunt îndemnaţi ca, de săptămâna viitoare, să fie mai atenţi la produsele pe care vor să le cumpere de pe rafturile magazinelor. 

Este posibil ca pachetele, dar şi conţinutul anumitor produse să se fi micşorat, chiar dacă preţul va rămâne acelaşi. Mai mult, spun experţii, o relaxare a ratei inflaţiei este puţin probabilă; dimpotrivă, multe mărfuri vor deveni probabil şi mai scumpe.

 Acesta este doar primul val de creşteri ascunse ale preţurilor“, a declarat vineri un expert în alimentaţie, la Centrul de consiliere al protecţiei consumatorilor din Hamburg. El afirmă că apogeul scumpirilor abia urmează. Instituția observă de ani de zile metodele la care apelează producătorii şi comercianţii cu amănuntul, pentru a masca majorarea preţurilor; unul dintre trucurile adesea întâlnite este ajustarea dimensiunilor ambalajelor.

„În prezent, asistăm la înmulţirea plângerilor adresate Protecţiei Consumatorilor din cauza unor astfel de păcăleli“, spune expertul. Fenomenul se petrece pe fondul creşterii mari a preţurilor la alimente, din ultimele luni.

Germania se confruntă cu un val de creşteri ascunse ale preţurilor

 

În iunie, în Germania, alimentele şi băuturile nealcoolice au fost cu 14% mai scumpte decât în urmă cu un an, potrivit Oficiului Federal de Statistică. Mulţi producători sunt convinşi că o mică reducere a cantităţii din ambalaje este adesea mai puţin vizibilă decât o creştere a preţului la raft. Fenomenul se numeşte "shrinkflation", o combinaţie între cuvântul englezesc "micşorare - shrink" şi "inflaţie". Vom vedea acest lucru mai des în săptămânile care urmează, este convins un expert în marketing din Dusseldorf, citat de DPA.

Motivul: comercianţii şi producătorii se tem să depăşească pragurile de preţ practicate, de pildă 1,99 euro. O altă veste rea este că inflaţia ar putea atinge în Germania două cifre în lunile de toamnă, afirmă preşedintele Bundesbank, Banca federală, Joachim Nagel.

Reducerea taxei la carburanţi şi tichetul de nouă euro pe mijloacele de transport în comun se apropie de sfârşit, ceea ce va creşte rata inflaţiei cu un punct procentual, avertizează Nagel pentru Rheinische Post, în ediţia de sâmbătă.

O rată a inflaţiei de 10 procente este posibilă în lunile de toamnă, mai spunea şeful Bundesbank. O rată a inflaţiei de două cifre a fost măsurată ultima dată în Germania acum mai bine de 70 de ani. În al patrulea trimestru al anului 1951, rata inflaţiei a fost de 11%, potrivit calculelor de la acea vreme.

Cancelarul Olaf Scholz şi coaliţia de la Berlin au ajuns la cea mai slabă cotă de popularitate, de la preluarea mandatului, în decembrie. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Sondare INSA, pentru ziarul Build, 62% dintre germani sunt nemulţumiţi de activitatea lui Scholz, mai mulţi ca niciodată, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel