Germania naționalizează importatorul de gaze: investește 29 de miliarde de dolari 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Germania este decisă să naționalizeze compania care se ocupă cu importurile de gaze în țară. Suma totală investită este una uriașa. 

Germania va achiziţiona participaţia deţinută de Fortum în Uniper şi va injecta încă opt miliarde de euro, ca parte a naţionalizării importatorului de gaze, a anunţat marţi Uniper, transmite Reuters.

Injecţia de capital, care va veni printr-o majorare de capital subscrisă doar de Guvernul Germaniei, va aduce la cel puţin 29 miliarde de euro valoarea totală a pachetului de împrumuturi şi acţiuni folosit la stabilizarea Uniper.

Marţi, după acest anunţ, acţiunile Uniper au urcat cu 1,7% la Bursa de la Frankfurt.

"Acordul final nu a fost încă încheiat", a precizat Uniper.

Fortum, care deţine o participaţie de 78% în Uniper, a informat că acordul va include "revenirea finanţării acordate de Fortum către Uniper, evaluată la opt miliarde de euro".

Statul german îi scoate din criză 



Separat, Consiliul angajaţilor Uniper a salutat planul statului de a achiziţiona participaţia deţinută de Fortum în Uniper şi de a injecta încă opt miliarde de euro, ca parte a naţionalizării importatorului de gaze, a anunţat publicaţia Rheinische Post.

"Avem nevoie ca statul să fie principalul acţionar, pentru a supravieţui crizei gazelor şi, pe termen lung, pentru a realiza tranziţia energetică", a afirmat Harald Seegatz, şeful Consiliului angajaţilor Uniper.

Uniper a înregistrat pierderi de 12,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an şi a trebuit să fie salvată de stat, după ce reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom a forţat compania germană să cumpere gazele de care avea nevoie la preţuri mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel