Germania. Muncitori români în construcții, păcăliți de patronul neamț. Oamenii erau plătiți la negru și nu aveau asigurări sociale

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Patronul unei firme din Germania a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare, după ce a fost prins că a exploatat cinci angajați români în construcții.  

Directorul general al unei companii de construcții a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare pentru încălcarea legislației muncii și evaziune fiscală de către tribunalul regional Saarbrucken. Soția inculpatului a fost și ea condamnată, fiind complice, însă pedeapsa în cazul ei este de un an cu suspendare.

Potrivit autorităților, în perioada 2014-2018, managerul în vârstă de 46 de ani a generat vânzări considerabile cu ajutorul unor angajați care nu erau deloc sau nu erau înscriși în totalitate în sistemul asigurărilor sociale. Drept urmare, au fost eludate impozite și contribuții la asigurările sociale în valoare totală de aproximativ 690.000 EUR.

Cei cinci muncitori erau români 

 

Totul a început cu control de rutină pe un șantier la începutul anului 2018. Cinci angajați români au fost întrebați despre relațiile lor de muncă.

De obicei, informațiile furnizate de angajați sunt verificate pentru plauzibilitate prin intermediul unei verificări a documentelor disponibile la angajator. În speță s-a urmat aceeași procedură și au ieșit la iveală primele neconcordanțe. S-a remarcat în special faptul că angajatorul înregistrase salariații intervievați la asigurările sociale exact la o zi după control, deși angajații au oferit informații diferite despre începerea angajării, iar contractele de muncă scrise prezentau date diferite.

Investigațiile ulterioare după executarea mandatelor de percheziție au indicat noi anomalii. În urma evaluării documentelor, s-a remarcat ponderea salarială scăzută pentru unele exerciții financiare în perioada săvârșirii infracțiunii. S-a remarcat, de asemenea, că unele proiecte de construcție au fost plătite prin cec de casierie.

Plățile în numerar sunt adesea folosite pentru a recompensa angajații neînregistrați și astfel pentru a masca munca ilegală, așa-numitele plăți salariale la negru.

Hotărârea este definitivă, potrivit unui comunicat al Poliției din Saarbrucken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel