Germania, măsuri cu privire la prețul chiriilor

Vlad Manolache |
Data publicării:
Germania
Germania

Creșterea prețului chiriilor va fi limitată. Germania lucrează deja la un plan în acest sens.

Autorităţile germane intenţionează să înăsprească legislaţia pentru a limita creşterea accelerată a chiriilor în unele dintre cele mai mari oraşe, arată documentele Ministerului Justiţiei din Germania, consultate de Reuters.
Potrivit acestor documente, proprietarii de locuinţe vor trebui să explice chiriaşilor de ce au decis să majoreze chiriile mai mult decât limita acceptată, iar chiriaşii vor putea să obţină mai uşor returnarea unor majorări excesive ale chiriilor. În acelaşi timp, va fi introdusă o limită pentru majorarea chiriei, ca urmare a unor lucrări de renovare.

Legea, modificată în urmă cu trei ani


Pentru a răspunde îngrijorărilor provocate de creşterea preţurilor şi chiriilor la proprietăţile imobiliare, în anul 2015 legea a fost modificată pentru a limita majorările de chirii pentru noii chiriaşi în unele dintre zonele cele mai populate. De atunci, chiriile nu pot fi majorate cu mai mult de 10% faţă de media locală, exceptând situaţia în care foştii chiriaşi plăteau mai mult. Cu alte cuvinte, proprietarii nu erau forţaţi să reducă chiriile.

Cu toate acestea, prevederile s-au dovedit mai puţin eficiente decât se intenţiona, iar în ultima perioadă au crescut presiunile politice pentru îmbunătăţirea legislaţiei.


Una dintre probleme este că deseori noii chiriaşi nu ştiu care era chiria plătită de foştii chiriaşi sau dacă lucrările de renovare justifică o majorare a chiriei. Cu toate acestea, asociaţiile care îi reprezintă pe chiriaşi au calificat planurile consultate de Reuters ca fiind simple modificări de faţadă care nu îi ajută pe chiriaşi.

Supraevaluare a prețurilor 

Migraţia oamenilor spre marile oraşe din Germania şi lipsa de locuinţe disponibile a dus la creşterea chiriilor. Printre oraşele cu cele mai mai chirii sunt: München, Koln, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt şi Berlin.

Banca Centrală a Germaniei a avertizat că preţurile proprietăţilor imobiliare din oraşele germane ar putea fi supraevaluate cu 15 până la 30%, sugerând că este posibil să se formeze o bulă speculativă pe piaţa imobiliară, ceea ce ar reprezenta un risc potenţial pentru stabilitatea financiară, informează Agerpres.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel