Frontierele Italiei, mai bine păzite. Patrule comune italiano-slovene la graniţa dintre cele două ţări

Andreea Cosma |
Data publicării:

Patrule compuse din poliţişti sloveni şi italieni efectuează începând de luni controale la frontiera dintre cele două ţări, pe unde trec un număr tot mai mare de migranţi ilegali pe ruta balcanică, potrivit unor surse ale poliţiei slovene, citate de AFP şi Agerpres.

Italia şi Slovenia, două ţări membre al UE, doresc 'să adreseze un mesaj clar traficanţilor şi migranţilor ilegali' pentru a face 'mai puţin atractivă' ruta din Balcani, care traversează Slovenia în direcţia Italiei şi spre vestul Europei, a declarat Marjan Stubljar, un purtător de cuvânt al poliţiei slovene.

Această aşa-numită ''rută balcanică'' a fost utilizată de zeci de mii de solicitanţi de azil în 2015, înainte ca fluxul migranţilor spre Europa să scadă drastic, în special sub efectul unui pact încheiat de UE cu Turcia şi consolidarea controalelor la frontiere.

 

Patrule comune italiano-slovene pentru a stopa migraţia ilegală

 

Cu toate acestea, Slovenia a înregistrat o creştere semnificativă a sosirilor provenind din Croaţia, stat membru al UE care nu face parte din spaţiul Schengen, de la 3.612 de migranţi în 2018 la 5.306 în primele şase luni ale anului 2019, potrivit poliţiei slovene.

În Italia, ministrul de interne, Matteo Salvini (extrema dreaptă) a luat măsuri restrictive în materie de migraţie, între care interdicţia de acostare în porturile italiene pentru navele diverselor organizaţii neguvernamentale care salvează migranţi pe mare.

'După închiderea porturilor, reducând numărul de sosiri pe coastă cu 85% comparativ cu un an în urmă, astăzi închidem frontierele de est demonstrând seriozitatea intenţiilor noastre: colaborarea cu alte ţări europene pentru stoparea imigraţiei clandestine este posibilă', a declarat vicepremierul italian sâmbătă ziarului regional Messaggero Veneto.

Echipele binaţionale compuse din doi poliţişti italieni şi unul sloven vor patrula de-a lungul graniţei de 232 de kilometri dintre Slovenia şi Italia. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel