Franţa. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Franţa. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă
Franţa. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Câteva zeci de mii de oameni au manifestat duminică la Paris pentru a cere autorităţilor mai multă ambiţie în planul ecologiei, într-un moment în care promisiunile prezidenţiale de organizare a unui referendum pentru înscrierea climei în Constituţie par lipsite de energie, relatează AFP.

Circa 115.000 de oameni, potrivit organizatorilor, sau 45.000, potrivit poliţiei, au luat parte la 163 de mitinguri organizate în toată ţara. La Paris, manifestaţia a strâns 56.000 de participanţi (8500 conform poliţiei).

Mobilizarea vine după ce marţi Adunarea naţională franceză (Camera inferioară a parlamentului) a adoptat legea "Climă şi rezilienţă", considerată de preşedintele Emmanuel Macron un proiect-etalon al mandatului său şi care ar urma să transpună în legislaţie o parte din cele 149 de propuneri ale Convenţiei cetăţeneşti pentru climă (CCC), formată în 2019 din 150 de persoane trase la sorţi cu scopul de a le da francezilor un cuvânt de spus în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Obiectivul acestei legi este de a deschide calea spre reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi prevede între altele eliminarea unor curse aeriene interne în cazul existenţei de alternative cu trenul, crearea delictului de "ecocid", dar şi interzicerea, din 2028, a închirierii de locuinţe considerate "site termice".

 

„Nu s-a renunţat deloc” la modificarea constituţională



Emmanuel Macron s-a angajat în faţa CCC să remită legislatorilor şi propunerea de modificare a articolului 1 al Constituţiei, dar, în faţa reticenţelor Senatului, şeful statului a renunţat la scrutin, potrivit săptămânalului Le Journal du Dimanche.

Întrebată de AFP, preşedinţia franceză a asigurat în schimb că "nu s-a renunţat deloc" la modificarea constituţională, fără a evoca totuşi un referendum.

Proiectul de lege stipulează înscrierea în legea fundamentală a faptului că Franţa "garantează prezervarea mediului şi a diversităţii biologice şi lupta împotriva schimbărilor climatice", dar majoritatea din Senat, care încă nu l-a supus la vot, consideră că termenul "a garanta" conferă protecţiei mediului prioritate în faţa altor principii constituţionale, explică AFP. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel