Franța ia în calcul să acorde autonomie insulei Corsica

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Franța ia în calcul să acorde autonomie insulei Corsica
Franța ia în calcul să acorde autonomie insulei Corsica

Parisul este pregătit să slăbească treptat controlul asupra Corsicăi, într-un proces care ar putea duce chiar la un statut de autonomie pentru insulă, a afirmat ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, citat de un ziar corsican, relatează miercuri Reuters.

Guvernul francez este hotărât să lanseze "o discuţie fără precedent în probleme instituţionale", a declarat Darmanin pentru Corse Matin înaintea vizitei sale prevăzute pentru miercuri şi joi pe insula din Mediterana. El a adăugat că este "pregătit să meargă chiar până la autonomie".

Afirmaţiile ministrului francez vin după protestele care au avut loc în Corsica weekendul trecut şi care au reaprins vechi tensiuni dintre insulă şi Paris.

Darmanin a mai spus pentru cotidianul corsican că încă nu s-a stabilit ce anume ar presupune un statut de autonomie, fiind necesare discuţii în acest sens.

 

Reglementarea statutului insulei va reprezenta o prioritate



El a menţionat însă că reglementarea statutului insulei va reprezenta o prioritate într-un potenţial al doilea mandat pentru preşedintele Emmanuel Macron, care conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare din Franţa.

Duminică, protestatari din oraşul Bastia din nordul Corsicăi au atacat clădiri ale unor instituţii publice şi au aruncat proiectile în poliţişti, în urma unei agresiuni comise pe 2 martie în închisoare asupra separatistului Yvan Colonna, încarcerat pentru participare la asasinarea prefectului corsican Claude Erignac, în anul 1998. Potrivit procuraturii din oraş, 67 de persoane au fost rănite în aceste violenţe, între care 44 de membri ai forţelor de ordine.

Yvan Colonna se află în comă după atacul comis asupra lui de către un deţinut condamnat pentru terorism. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel