Franta. Deținut român, implicat în atacul asupra unui gardian în închisoarea din Rodez. Polițistul, luat ostatic de prizonieri

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Franta. Un deținut român, implicat în atacul asupra unui gardian în închisoarea din Rodez.
Franta. Un deținut român, implicat în atacul asupra unui gardian în închisoarea din Rodez.

Sindicatele din justiție s-au mobilizat, marți, în sprijinul unuia dintre colegii lor care a fost agresat cu o zi înainte. Sindicaliștii cer blocaje în afara și în interiorul închisorii și cer transferul deținuților acuzați și sancțiuni exemplare. 

Între timp, un grup de douăzeci de gardieni, de la închisoarea din Rodez, a decis să-și facă auzită furia în urma tentativei de luare de ostatici care a avut loc luni, 7 februarie, în cadrul instituției. "Blocăm totul din solidaritate cu colegul nostru. Acest lucru l-ar fi putut costa viața", explică Sarah, secretarul Sindicatului local de justiție.

Atacul asupra gardianului este o premieră în cadrul instituției, subliniază Sarah, care "observă o creștere a cazurilor de violență" în cadrul închisorii, relatează centrepresseaveyron.fr.

Gardianul atacat, în vârstă de patruzeci de ani, este în incapacitate temporară de muncă pentru șapte zile, iar camarazii săi au formulat ieri, în mod oficial, mai multe revendicări, cum ar fi: "sancțiuni penale exemplare" și transferarea deținuților acuzați, cât mai curând posibil, imediat ce se va încheia audierea lor la tribunalul din Rodez.


"Vom rezista până când deținuții vor fi transferați"


Aceste puncte sunt susținute în unanimitate de cele două sindicate din justiție. Forțele, mobilizate în afara închisorii, au încercat să oprească intrarea și ieșirea deținuților. Cei aproximativ cincisprezece activiști au fost debarcați în jurul orei 8.30 de către jandarmi, pentru a permite extragerea unui deținut, care era așteptat la Curtea de Apel Aveyron.

În interiorul închisorii, la această mobilizare a participat și sindicatul Ufap-Unsa. "Noi lucrăm în interiorul închisorii. Aplicăm regulile la literă, facem toate mișcările în siguranță, trimițând deținuții doi câte doi", explică Estelle Augusto, reprezentant local al sindicatului. Acest lucru are în consecință încetinirea drastică a activității pe drumul spre promenadă, școală sau sălile de vizită. "Prioritate o are siguranța personalului. Vom rezista până când deținuții vor fi transferați", a declarat sindicalistul.

Unul dintre cei doi deținuți, de naționalitate română, este încarcerat din 2019, fiind acuzat de uciderea lui Bernard Foursac, de 67 de ani, care a fost găsit bătut în apartamentul său din Villefranche-de-Rouergue în 2019. Românul așteaptă procesul în acest caz.

Supraveghetorii se așteaptă ca presupușii autori să fie prezentați, miercuri, 9 februarie, în înfățișare imediată la tribunalul judiciar din Rodez. "Vom fi la instanță. Am decis să mergem în uniformă... indiferent dacă sunt prezentate sau nu", a anunțat Estelle Augusto.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel