Franţa. Alegerile regionale ar putea fi amânate

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Premierul francez Jean Castex va cere o amânare cu trei luni a alegerilor regionale, din cauza evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a determinat impunerea unui nou lockdown naţional, relatează vineri Reuters, preluată Agerpres.

 

Executivul francez va propune parlamentului amânarea alegerilor regionale şi departamentale din martie 2021 pentru luna iunie, din cauza incertitudinilor legate de criza sanitară, în baza unui raport publicat vineri.  După ce a informat partidele politice şi grupurile parlamentare despre scenariul propus, prim-ministrul Jean Castex va depune la parlament în săptămânile imediat următoare un proiect de lege ce va propune acest nou calendar electoral şi condiţiile de organizare a acestor scrutine, pe baza propunerilor din acest raport, au comunicat serviciile premierului.

'Întregul raport şi-a propus să încerce să găsească un echilibru între exigenţa sanitară şi exigenţa democratică', a explicat Jean-Louis Debré, fost preşedinte al Consiliului Constituţional francez şi autor al documentului. Potrivit lui Debré, 'problema nu este scrutinul, problema este campania' electorală, complicată de măsurile de carantinare şi distanţare socială impuse în lupta împotriva epidemiei de COVID-19, în condiţiile în care în Franţa starea de urgenţă sanitară va fi în vigoare cel puţin până la 16 februarie.

Reportarea unor alegeri este o decizie extrem de rară sub cea de-a V-a Republică Franceză. Cel mai recent caz a fost cel al amânării turului doi de scrutin al alegerilor municipale, de pe 22 martie pe 28 iunie, tot din cauza epidemiei.  Votul prin corespondenţă, desfiinţat în 1975 mai ales din motiv de 'fraude masive', şi-a găsit în ultimele zile noi susţinători pe scena politică franceză, însă guvernul pare împărţit în această chestiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel