Franța: Sute de mii de persoane, ÎN STRADĂ

Narcis Popa |
Data publicării:

Mai multe sute de mii de persoane au manifestat din nou marţi pe tot cuprinsul Franţei împotriva controversatei reforme a pensiilor ce urmează să fie prezentată miercuri de executiv, greva continuând mai ales în sectorul transporturilor, relatează AFP.

Ministerul de Interne a comunicat că la proteste au luat parte 339.000 de manifestanţi, dintre care 31.000 la Paris, în timp ce principala confederaţie sindicală GGT a anunţat o participare de 885.000 de persoane.

Participarea a fost însă în scădere faţă de prima zi de mobilizare, 5 decembrie, când ministerul comunicase o prezenţă de 806.000 manifestanţi pe întreg teritoriul.

Ziua de miercuri se anunţă crucială pentru executivul francez, care nu intenţionează să facă pasul înapoi în privinţa reformei, promisă în campania prezidenţială de Emmanuel Macron.

Manifestanţii vor să oblige guvernul să renunţe la instituirea unui 'sistem universal' de calculare a pensiei, pe bază de puncte, în locul celor 42 de regimuri existente, şi care să fie 'mai just' şi echilibrat financiar.

Majoritatea francezilor susţine greva, temându-se de o precarizare a situaţiei pensionarilor în urma reformei.

Marţi, transporturile publice au rămas foarte perturbate, pentru a şasea zi consecutiv, la fel şi activitatea unora dintre şcoli.

Şapte din cele opt rafinării din ţară au fost blocate, potrivit sindicatelor. Transportul aerian a fost parţial afectat de o grevă a controlorilor de trafic.

Miercuri, traficul feroviar al companiei naţionale SNCF şi cel al transporturilor pariziene (RATP) va fi în continuare puternic perturbat. Va circula doar un tren de mare viteză din patru, iar la Paris vor fi închise zece linii de metrou, au anunţat cele două societăţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel