Franța, despre valul doi: „Nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Franța nu va impune o altă blocare generală a țării, chiar dacă va exista un al doilea val de cazuri Covid-19 în toamnă, spune șeful Consiliului Științific, Jean-François Delfraissy, care a insistat că virusul a fost „sub control” în stat.

Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific, convocat de guvernul francez pentru a oferi consultanță cu privire la măsurile legate de coronavirus, a elaborat o strategie pentru lunile următoare.

Rolul Consiliului Științific este consultativ, însă de-a lungul crizei au fost consultați îndeaproape de către guvern cu privire la măsurile de sănătate pentru a controla răspândirea virusului, inclusiv blocarea strictă la nivel național, adusă pe 17 martie.

Delfraissy, în vârstă de 72 de ani, medic și specialist în imunologie, a acordat un interviu jurnalului francez Le Parisien, în care a prezentat cele patru scenarii posibile cu care guvernul se confruntă în restul anului 2020. El spunea că joi Consiliul a publicat a șaptea sa lucrare de consultare .

Astfel, cele patru scenarii sunt: virusul dispare sau rămâne la niveluri foarte scăzute, un al doilea grup critic apare ca cel din Mulhouse la începutul epidemiei, o deteriorare lentă a situației generale din toamnă, cu mai multe spitalizări și în cele din urmă cel mai rău scenariu, respectiv revenirea la o situație critică a infecțiilor și a presiunii spitalicești.

 

Președintele Consiliului științific, despre valul doi de coronavirus: „Țara nu va reveni la o blocare generalizată”

 

Dar chiar și în cel mai rău scenariu, țara nu va reveni la o blocare generalizată la nivel național, a spus Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific.

„Prima dată, a fost esențial, nu am avut de ales, dar prețul pe care trebuie să îl plătim este prea mare. Cu siguranță populația nu ar accepta-o, consecințele economice ar fi majore și, chiar din punct de vedere al sănătății, acest lucru nu este de dorit - nu uitați că, în afară de Covid, au fost toți ceilalți pacienți care au avut întârzieri în diagnosticare în această perioadă", a precizat el.

El a adăugat, totuși, că unele zone ar putea vedea restituirea măsurilor de blocare dacă prezintă un „grup” de cazuri, spunând: „Sunt ferm convins că, dacă va începe din nou, va începe din nou în regiunea Paris”.

El a avertizat că virusul nu a dispărut și că oamenii trebuie să rămână precauți și să urmeze măsurile de sănătate, dar a spus că este în prezent sub control, datorită strategiei de testare și de urmărire care există acum .

 

Bilanțul cazurilor de SARS-CoV-2 în Franța

 

La începutul focarului, Franța a suferit unul dintre cele mai ridicate niveluri de infecții și decese în Europa, deși blocarea strictă la nivel național a scăzut numărul cazurilor, iar cifra de decese a Franței se situează acum la peste 29.000, sub cea a Regatului Unit și a Italiei.

Multe dintre cele mai vechi cazuri s-au concentrat în jurul unui focar din Mulhouse, în estul Franței, unde mii de oameni din toată țara au participat la un eveniment bisericesc.

Delfraissy a recunoscut că Franța a fost prea lentă cu programul său de testare, spunând: „De la eliberarea blocajului, avem suficiente mijloace pentru a identifica focarele de infecție”.

„Asta nu am făcut-o în februarie, să ne confruntăm! Asta a fost strategia Germaniei. Am fi putut avea aceeași evoluție a epidemiei. Dar a existat marele miting evanghelic din Mulhouse, care a răspândit virusul în toată țara și lipseau testele”, a adăugat el, potrivit B1 TV.

Franța operează acum o strategie de testare și urmărire, în care toți cei care dau rezultate pozitive oferă o listă a contactelor lor autorităților de sănătate, iar acei oameni sunt apoi contactați și testați.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel