Fostul membru CSM, Toni Neacșu, despre „privilegiile“ votului pe 3 zile din Diaspora: „Condițiile de vot trebuie să fie egale pentru toți“

Avocatul Adrian Toni Neacşu comentează decizia Executivului de a acorda românilor din diaspora trei zile pentru exercitarea dreptului la vot în cazul alegerilor parlamentare, la fel cum s-a întâmplat și la scrutinul prezidențial.

El este de părere că românii din diaspora au „privilegiul“ de a vota vreme de 3 zile, ceea ce ar face ca votul celor rămași în țară să nu fie „egal“ cu cel al românilor din afara granițelor. Avocatul Toni Neacșu apreciază că și în țară alegerile parlamentare ar trebui să se întindă pe durat a trei zile.

„Nu am absolut nici o problemă ca votul să dureze 2 sau 3 zile. Dimpotrivă, în această modalitate se garantează cu adevărat dreptul de vot și se crează condițiile ca un număr cât mai mare de cetățeni să se implice și să și-l exercite. Corespunde și tradițiilor noastre electorale, pentru că în perioada interbelică se vota întreg sfârșitul de săptămâna.

Nu pot înțelege însă de ce se instituie o inegalitate în exercitarea dreptului de vot după criteriul locului în care se află alegătorul: în țară sau în străinătate.

Dreptul de vot derivă din calitatea de cetățean român. Potrivit art 16 din Constituție, cetățenii români sunt egali în fața legii, fără discriminări dar și fără privilegii.

„Un vot care poate fi exprimat în 3 zile nu este egal cu un vot care poate fi exprimat într-o zi“

 

Votul este universal, adică votează toți cei cu vârsta de 18 ani, dar trebuie să fie și egal. Un vot exprimat în străinătate trebuie să fie egal cu un vot exprimat în țară, la fel cum votul meu din Vrancea nu este mai important decât unul din Oradea. Un vot care poate fi exprimat în 3 zile nu este egal cu un vot care poate fi exprimat într-o zi. Privilegiile create pentru diaspora trebuie să fie recunoscute și celor rămași în țară. Votul va fi cu adevărat universal și egal în România abia atunci când vom putea vota electronic de oriunde ne aflăm“, este de părere avocatul Toni Neacșu.

El este de părere că votul în România într-o singură zi poate fi perceput drept o „sancțiune“.

„Până atunci condițiile de vot trebuie să fie egale pentru toți cetățenii, fără aparente sancțiuni pentru cei care am rămas, dintr-un motiv sau altul, în țara în care ne-am născut.

Deci, de ce nu se poate vota și în țară timp de 2 sau 3 zile?
Nu există susținerea publică pentru un astfel de demers? Ne străduim împreună?“, conchide avocatul Adrian toni Neacșu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Adrian Toni Neacșu a fost judecător timp de 16 ani, președinte de tribunal și membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent este avocat.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy