Florin Iordache: "România sărbătoreşte în acest an 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Florin Iordache a declarat că Revoluţia din Decembrie 1989 este momentul fondator al libertăţii religioase. Acesta a transmis un mesaj în cadrul conferinţei internaţionale 'Dimensiunea pozitivă libertăţii religioase: cum pot guvernele să sprijine organizaţiile religioase'.

"România sărbătoreşte în acest an 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie şi, implicit, trecerea de la un regim comunist la un regim democratic fondat pe centralizarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Şi în domeniul vieţii religioase, această trecere a fost una radicală. Socotim Revoluţia din Decembrie 1989 momentul fondator al libertăţii religioase şi punctul de cotitură majoră în ceea ce priveşte raportarea statului la organizaţiile religioase. Dacă de la înfiinţarea statului român modern în anii 1860 şi până la Revoluţia din Decembrie 1989 misiunea statului în privinţa vieţii religioase a fost aceea de supraveghere şi control al cultelor, începând cu anul 1990, statul român şi-a asumat sprijinirea exercitării libertăţii religioase de către cetăţeni şi sprijinirea activităţii cultelor religioase devenite cu adevărat autohtone şi libere faţă de stat. Statul român şi-a asumat neutralitatea în privinţa vieţii religioase la fel ca în în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene", a declarat Iordache, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele Camerei a reamintit că ţara noastră a devenit parte a tratatelor internaţionale care proclamă supremaţia libertăţii religioase şi a libertăţii de conştiinţă. 

El a adăugat că Parlamentul României acordă o atenţie deosebită domeniului vieţii religioase, menţionând că în cadrul Camerei Deputaţilor funcţionează Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, precum şi un grup ecumenic de rugăciune care se reuneşte săptămânal.

"Dincolo de aceste aspecte, sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră a rezonat cu gestul extraordinar pe care Sanctitatea Sa Papa Francisc l-a făcut în timpul vizitei în România prin beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri. Sacrificiul lor este cel mai bun exemplu, care ne demonstrează că viaţa nu mai are sens atunci când se pierde legătura cu Dumnezeu, conform propriului crez interior. Persecutaţi, înfometaţi şi torturaţi în cele mai sinistre închisori comuniste, aceşti oameni au ales să moară decât să renunţe la credinţă. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată şi tocmai de aceea cred că este nevoie de astfel de dezbateri, care să ne amintească permanent că suprimarea drepturilor fundamentale nu poate duce decât la orori în societate", a mai declarat Iordache. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel