România ar putea intra în Schengen anul acesta. Florin Cîțu, anunț de ultimă oră

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
florin_citu
florin_citu

Premierul Florin Cîțu a anunțat, în această seară la Digi24, că România ar putea intra în Schengen anul acesta. România este foarte aproape de a intra în Schengen, spune premierul României.  

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de această criză din 2020. Este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 - 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la euro va fi după 2024”, a spus Cîțu. Premierul spune că este greu să aderi la zona euro în ciză, dar că România își menține obiectivul și că aderarea presupune reformarea economiei, pentru că în interiorul zonei euro competiția este foarte dură. Intrarea în antecamera zonei euro în 2024 - 2025, iar adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027 - 2028.

Cîțu spune că România ar putea intra în spațiul Schengen în acest an. „România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a spus premierul.

 

Pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate 

 

De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai spus că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia în acest moment nu este la guvern, ci la Parlament.

„Eu cred că vom rezolva problema pensiilor speciale atunci când vom implementa reforma pensiilor, bazată pe contributivitate şi atunci vom rezolva problema acestor două Românii: unii care sunt speciali şi unii care nu sunt speciali. În acest moment, Guvernul nu are o decizie, totul este în Parlament”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la Digi24. „Este nevoie de o reformă a întregului sistem de pensii, pentru că noi avem o problemă pe care o au şi multe ţări dezvoltate – problema demografică. În 15 ani de zile, deficitul va creşte, iar cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru cei care vor ieşi la pensie, între care voi fi şi şi eu.  Trebuie să gândim de astăzi un mod de a rezolva această problemă”, a declarat Cîţu. Întrebat de mai multe ori când vor dispărea pensiile speciale, Florin Cîţu a dat același răspuns de fiecare dată: „Ele vor dispărea cu reforma sistemului de pensii în care vom trece toate pensiile pe contributivitate”.

 

Funcțiile de conducere din administrația publică, pe mandat de cel mult 6 ani

 

Premierul Florin Cîțu spune că va propune ca funcțiile de conducere să fie pe mandat, iar funcționarii să treacă la alt departament, prin rotație, după două mandate. Premierul a explicat, la Digi24, că aceasta este o soluție pentru a avea un sistem public cu funcționari performanți.

„Discuția nu e dacă trebuie sau nu să existe sporuri. E nevoie de a lega dinamica veniturilor de performanţă. Am pus această întrebare public, dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani performanța aparatului bugetar s-a dublat. Dacă este așa, mergem mai departe, nicio problemă, dar eu nu cred că e așa, din ce am văzut până acum”, a spus Cîțu.

„Voi propune luni în coaliție ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere – director general, secretar general, secretar general adjunct - să fie pe mandat. Mandat de maximum 6 ani, la 3 ani cu reînnoire a mandatului, cu evaluare, cum se întâmpla toate țările țările dezvoltate în administrația publică. De exemplu, dacă ești secretar general înt-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru, să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o aministrație publică responsabilă”, a adăugat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel