FIFA și UEFA au obținut sprijinul consilierului juridic al UE în privința regulilor contestate de Superligă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Organismele de fotbal UEFA și FIFA au obținut joi sprijinul unui consilier al instanței supreme din Europa cu privire la regulile contestate de potențialul rival al Superligii Europene (ESL) ca fiind anticoncurențiale, într-un caz care ar putea afecta alte sporturi.

Cazul se axează pe disputa dintre UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, și echivalentul mondial FIFA și ESL, care a avut loc anul trecut, dar ar putea avea impact și asupra altor sporturi, cluburi și jucători tentați de acordurile profitabile oferite de organismele rebele și care încearcă să încaseze bani în timpul carierelor relativ scurte.

Problema este dacă statutele UEFA și FIFA care le permit să blocheze evenimentele rivale, să interzică cluburilor și jucătorilor să participe la ESL sau să le interzică să participe la meciurile echipelor naționale sunt conforme cu normele UE privind concurența împotriva companiilor sau organismelor care abuzează de poziția lor dominantă.

 

ESL s-a prăbușit în mai puțin de 48 de ore

 

ESL s-a prăbușit în mai puțin de 48 de ore, după ce un val de proteste din partea fanilor, a guvernelor și a jucătorilor a forțat Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano și Atletico Madrid să se retragă.

Au mai rămas doar Real Madrid, Barcelona și Juventus. ESL a sesizat un tribunal spaniol care, ulterior, a cerut îndrumări de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul în Luxemburg.

"Regulile FIFA-UEFA, conform cărora orice nouă competiție este supusă unei aprobări prealabile, sunt compatibile cu legislația UE în materie de concurență", a declarat joi avocatul general Athanasios Rantos de la Curtea de Justiție a UE (CJUE), cea mai înaltă instanță europeană.

Deși ESL este liberă să își înființeze propria competiție de fotbal independentă în afara ecosistemului UEFA și FIFA, nu poate în același timp să continue să participe la competițiile de fotbal ale FIFA și UEFA fără autorizarea prealabilă a acestora, a precizat el.

Rantos a declarat că obiectivele legitime legate de natura specifică a sportului pot justifica anumite restricții. CJUE, care urmează majoritatea acestor avize neobligatorii, se va pronunța în lunile următoare.

 

UEFA a apreciat recomandarea consilierului

 

"Avizul consolidează rolul central al federațiilor în protejarea sportului, susținând principiile fundamentale ale meritului sportiv și ale accesului deschis în rândul membrilor noștri, precum și unind fotbalul cu responsabilitate și solidaritate comune", a declarat UEFA într-un comunicat.

De asemenea, FIFA a salutat avizul, inclusiv recunoașterea de către consilier a naturii speciale a sportului.

A22 Sports Management, o companie înființată pentru a sponsoriza și a ajuta la crearea ESL, a declarat că avocatul general a considerat că UEFA are o "responsabilitate specială" pentru a se asigura că terților nu li se refuză accesul pe piață.

"Credem că cei 15 judecători ai Marii Camere, cărora le-a fost încredințată responsabilitatea de a examina acest caz, vor merge substanțial mai departe și vor oferi cluburilor posibilitatea de a-și gestiona propriul destin în Europa", a declarat Bernd Reichart, directorul general al A22, într-o declarație.

Cazul este C-333/21 Societatea Superliga Europeană, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel