Fermierii polonezi au blocat granița cu Germania

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Fermierii polonezi protestează din nou (Sursa foto: captură video Youtube)
Fermierii polonezi protestează din nou (Sursa foto: captură video Youtube)

Fermierii din Polonia au blocat luni un punct de frontieră crucial cu Germania, la Slubice, în semn de protest față de reglementările ecologiste ale Uniunii Europene și importurile de cereale ucrainene în UE, conform informațiilor furnizate de AFP.

Protestatarii au adus tractoare începând de duminică pe autostrada A2, blocând acest punct de trecere situat în sudul orașului polonez Slubice, care este despărțit de orașul german Frankfurt-pe-Oder de fluviul Oder.

Christopher Janicki, unul dintre manifestanți, a declarat pentru AFP că "noi, fermierii polonezi, suntem aici pentru că nu suntem de acord cu reglementările ecologiste ale Uniunii Europene" și "cu importurile necontrolate de cereale din țări din afara UE".

Blocada, inițial programată să dureze 25 de zile, a fost anulată în timpul după-amiezii, fermierii luând această decizie după discuții cu localnici, oameni de afaceri și transportatori.

Proteste ale agricultorilor au avut loc de mai multe săptămâni în Polonia, aceștia blocând drumurile și punctele de frontieră cu Ucraina.

Polonia este printre cei mai puternici susținători ai Ucrainei după începutul ofensivei ruse din februarie 2022.

Relațiile dintre cele două țări vecine s-au tensionat în ultimele luni din cauza unor dispute comerciale, mai ales în legătură cu deschiderea de către Bruxelles a frontierelor UE pentru produsele agricole ucrainene care, conform fermierilor polonezi, nu respectă standardele UE.

"Cu grajdurile pline, fermierii polonezi nu își pot vinde marfa. Fără posibilitatea de a vinde cereale, nu putem face profit și să continuăm producția", a explicat Janicki.

Au fost înregistrate cazuri izolate de produse agricole aruncate pe autostrăzi sau pe căile ferate aproape de frontiera comună.

Vineri, guvernul polonez a declarat pentru AFP că Varșovia și Kievul sunt "departe de un acord" cu privire la importurile de produse agricole ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel