Fermierii italieni plâng după muncitorii sezonierii români: "Au plecat în Germania sau Olanda pe salarii mai mari"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Fermierii italieni se plâng de lipsa lucrătorilor sezonieri din Europa de Est, în condițiile în care tot mai mulți angajați sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt nevaccinați. 

Fermierii din zona Parmei sunt alertați de lipsa muncitorilor sezonieri. Nu există muncitori pentru tăierea și plantarea puieților în livezi și vii. Acest lucru se datorează numărului mare de angajați, infectați cu COVID sau aflați în carantină.

Printre specializările pentru care forța de muncă e greu de găsit se numără pădurarii și tractoriștii, dar nu există nici muncitori capabili să gestioneze o unitate de control al irigațiilor sau un plan de fertilizare, mulgători și lucrători de întreținere a spațiilor verzi.

 

Muncitorii din Europa de Est au ales Germania și Olanda

 

Alarma a fost trasă de Marcello Bonvicini, președintele organizației de fermieri Confagricoltura. "Muncitorii din Europa de Est (România, Bulgaria și Polonia) au optat pentru o remunerație stimulativă în Germania sau Olanda, sau au rămas în țara de origine, pentru că nu au fost vaccinați. Cercul este închis de cei care au locuit în țară de mult timp, care au venit aici să lucreze în agricultură, dar anul acesta au decis să lase sectorul agricol unui loc în construcții sau industrie. 

"Unele companii lucrează cu personal subdimensionat - cu 30-40% mai puțin decât anul trecut -, altele angajează forță de muncă necalificată, angajându-se la pregătirea în domeniu. Uneori chiar antreprenorii devin profesori. Riscăm să nu finalizam operațiunile de transplantare a sfeclei din sămânță și de pregătire a puieților de căpșuni în pepiniere. Dacă nu corectăm situația imediat, situația se va agrava doar în faza de recoltare a fructelor și legumelor", spune Marcello Bonvicini.

Pentru asociația Confagricoltura Emilia Romagna devine crucial, dacă nu indispensabil, să încurajeze includerea lucrătorilor din afara UE, cu speranța că tot mai mulți italieni vor putea aborda acest sector în viitor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel