Facturile la gaze și electricitate în Italia. Noi ajutoare în valoare de 8 miliarde de euro

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Guvernul italian anunță un nou pachet de sprijin, de 8 miliarde de euro, dar întâmpină mai multe dificultăți în găsirea de resurse pentru pachetul de sprijin împotriva prețurilor ridicate la energie.

Ștacheta s-a oprit, deocamdată, la 8 miliarde de euro, mai puțin decât cele zece miliarde care, până acum câteva zile, erau considerate de partide ca fiind cifra minimă pentru a ajuta familiile și întreprinderile.

 

Ministrul Economiei, Daniele Franco, a mers la Palazzo Chigi pentru a face un bilanț al situației

 

Ieri, ministrul Economiei, Daniele Franco, a mers la Palazzo Chigi pentru a face un bilanț al situației în vederea unei posibile aprobări a măsurii în Consiliul de Miniștri de joi.

Resursele financiare pentru acoperirea noului pachet vor proveni în parte din veniturile fiscale mai mari decât se așteptau în luna august. Iar guvernul va prezenta, ca de obicei, un raport în Parlament pentru a primi aprobarea. 

O parte din resurse vor proveni din "înghețarea" unor cheltuieli. Acesta este un truc deja folosit în trecut de către guvern pentru a putea trage în avans din fondurile generate de venituri fiscale mai mari decât cele așteptate. Va fi apoi la latitudinea următorului executiv să refinanțeze cheltuielile. 

 

Dar ce  va face concret guvernul cu cele opt miliarde?

 

De data aceasta, ajutorul va fi direcționat în principal către întreprinderi. Întreprinderile se confruntă cu creșteri șocante ale facturilor la electricitate și gaz. În diferite părți ale țării, micii întreprinzători afectați de criză au început să își manifeste nemulțumirea în stradă, arzându-și facturile. 

Pentru întreprinderi, prin urmare, va veni extinderea la ultimele trei luni ale anului (octombrie, noiembrie și decembrie) a creditului fiscal pentru costurile energetice. Așa-numitele companii "energo-intensive", cele care utilizează cantități mari de gaz sau electricitate în ciclurile lor de producție, vor avea dreptul la o "reducere" de 25% din facturile lor.

Companiile mai mici, cele care consumă 16,5 kilowați oră sau mai mult de energie, ar trebui să poată beneficia de o reducere de 15 sau 20% (calculele privind capacitatea fondurilor sunt încă în curs de desfășurare).

Ceea ce nu este încă sigur, însă, este finanțarea unui fond de disponibilizare gratuită, pe modelul fondului Covid folosit în timpul pandemiei, pentru a da oxigen companiilor care vor trebui să-și reducă producția tocmai din cauza facturilor mari la energie. O astfel de măsură extinsă la toate companiile, chiar dacă ar fi limitată la doar două luni, ar avea totuși costuri ridicate.

Prin urmare, soluția ar putea fi rezervarea acesteia doar pentru întreprinderile mari consumatoare de energie. Pentru aceasta din urmă, ar trebui, de asemenea, să fie publicate decretele de punere în aplicare necesare pentru utilizarea energiei electrice din surse regenerabile și a gazului extras din zăcămintele interne la prețuri plafonate. 

 

Amendamentele nu au fost încă votate. Există mai multe noduri de dezlegat


Dar, în timp ce noul decret de ajutor este încă în curs de pregătire, cel vechi, aprobat la începutul lunii august, începe să dea bătăi de cap guvernului. Amendamentele nu au fost încă votate. Există mai multe noduri de dezlegat. Și unele cu siguranță complicate.

Cea mai delicată se referă la școală, și anume, creșterile legate de merit pentru profesorii care trec trei cicluri de formare și sunt, de asemenea, eligibili pentru calificarea de "profesor expert", cu o creștere salarială de 5.650 de euro. Acest regulament face parte din reformele PNR, iar plata celei de-a doua tranșe a recuperării din acest an este, de asemenea, legată de aprobarea acestuia.

Franco a avut o întâlnire cu liderii de grup pentru a încerca să stabilească lucrurile. Se lucrează la un fel de compromis pentru a încerca să salveze substanța regulamentului. Dar acesta nu este singurul nod.

 

Între timp, dezbaterea privind impozitarea profiturilor suplimentare nu se oprește

 

Companiile farmaceutice sunt, de asemenea, în vizor. Dar împotriva ipotezei impozitării a luat atitudine președintele Farmindustria, Marcello Cattani.

"Este extrem de neadevărat și nepotrivit", a spus el, "să vorbești de extraprofituri într-un sector care în țara noastră este un pilon esențial pentru sănătatea cetățenilor, pentru economie și pentru ocuparea forței de muncă, care a crescut mult mai mult decât media în acești ani de criză.”, conform Il Messaggero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel