Berlinul a declarat că urmărește să semneze contracte de GNL în Emiratele Arabe Unite pentru a aproviziona terminalele pe care le construiește, acum că gazoductul vital Nord Stream 1 din Rusia este închis. În paralel, Spania și Franța au prezentat planuri de urgență pentru a încerca să evite întreruperile de energie electrică.
"Dacă totul merge bine, dacă economiile din Germania sunt mari și dacă avem puțin noroc cu vremea, avem o șansă să trecem iarna confortabil", a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, după un tur al unui viitor terminal GNL din nordul Germaniei, conform Reuters.
Guvernele se străduiesc să găsească resurse alternative de energie
Scăderea bruscă a livrărilor din Rusia, care anterior asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze al Uniunii Europene, a făcut ca guvernele să se străduiască să găsească resurse alternative de energie și a provocat temeri legate de posibile întreruperi de energie electrică și recesiune.
Rusia a acuzat sancțiunile occidentale impuse Moscovei pentru invazia sa în Ucraina pentru împiedicarea livrărilor prin conducte. Politicienii europeni spun că Moscova folosește energia ca armă.
Germania va putea conta, de asemenea, pe gazul care va curge din Franța începând din jurul datei de 10 octombrie, a declarat șeful autorității franceze de reglementare în domeniul energiei CRE, în urma unui anunț al președintelui Emmanuel Macron potrivit căruia cele două țări se vor ajuta reciproc în ceea ce privește aprovizionarea cu energie.
Fluxurile de gaze rusești către Europa prin Ucraina, deși mult reduse, continuă
În Franța, șefa CRE, Emmanuelle Wargon, a declarat că, în cazul în care cursa grupului energetic EDF pentru repararea reactoarelor nucleare afectate de coroziune suferă întârzieri, măsurile "excepționale" din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate. citiți mai departe
"Dar nu vor fi tăieri de gaze pentru gospodării. Niciodată", a declarat ea pentru postul de televiziune franceinfo.
Urmează o iarnă dificilă
De cealaltă parte a Pirineilor, ministrul spaniol al Industriei, Reyes Maroto, a declarat că obligarea companiilor energo-intensive să închidă în timpul vârfurilor de consum este o opțiune în această iarnă, dacă este necesar.
Companiile vor fi compensate financiar, a declarat ea într-un interviu acordat agenției spaniole de știri Europa Press, adăugând că nu este nevoie să se impună astfel de închideri acum.
Și finlandezii au fost avertizați de operatorul rețelei naționale Fingrid că ar trebui să fie pregătiți pentru întreruperi de energie electrică. citeste mai departe
Reflectând întreruperile provocate pe întreg continentul, retailerul finlandez de energie Karhu Voima Oy a declarat că a cerut intrarea în faliment din cauza creșterii puternice a prețurilor la electricitate.
Germania
Între timp, în Germania, Habeck a declarat că Berlinul nu va lăsa marii importatori de gaze, cum ar fi VNG, să intre în insolvență, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că sunt în curs de desfășurare discuții "concentrate" cu privire la ajutor cu importatorul în dificultate Uniper (UN01.DE).
Economia germană se contractă deja și probabil că se va înrăutăți în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaze va fi redus sau raționalizat, a declarat luni banca centrală a țării.
Portugalia
În Portugalia, guvernul a fost tranșant în ceea ce privește îngrijorările sale.
"De la o zi la alta, este posibil să avem o problemă, cum ar fi faptul că nu vom fi aprovizionați cu volumul de gaz planificat", a declarat ministrul mediului și energiei, Duarte Cordeiro, adăugând că Portugalia face eforturi pentru a-și diversifica aprovizionarea pentru a spori securitatea energetică.
"Portugalia se pregătește, ca toată Europa, pentru ceea ce va fi o iarnă dificilă", a spus el, îndemnând Comisia Europeană să avanseze cu planurile pentru o platformă comună de achiziție de gaze a UE și definirea prețurilor de import.
Solicitări Nord Stream 1
Rusia, care a furnizat aproximativ 40% din gazul Uniunii Europene înainte de invazia sa din februarie în Ucraina, a declarat că a închis Nord Stream 1 deoarece sancțiunile occidentale au împiedicat operațiunile. Politicienii europeni spun că acesta este un pretext și acuză Moscova că folosește energia ca pe o armă.
Cumpărătorii germani au rezervat luni pentru scurt timp capacitatea de a primi gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1, cândva una dintre principalele rute de aprovizionare cu gaz ale Europei, pentru prima dată de când linia a fost închisă în urmă cu trei săptămâni. Dar au renunțat curând la solicitări.
Rusia nu a dat niciun indiciu de când a închis conducta că o va reporni
Nu a fost imediat clar de ce cumpărătorii au depus cereri de capacitate, în condițiile în care Rusia nu a dat niciun indiciu de când a închis conducta că o va reporni în curând. citiți mai departe
Între timp, Ucraina a acuzat forțele rusești că au bombardat în apropierea centralei nucleare Pivdennoukrainsk din regiunea Mykolaiv din sudul Ucrainei. citește mai mult
De când forțele sale au fost alungate din Harkov, Rusia a tras în repetate rânduri asupra centralelor electrice, a infrastructurii de apă și a altor ținte civile, în ceea ce Ucraina spune că este o represalii pentru înfrângerile de pe teren. Moscova neagă că ar fi țintit în mod deliberat civili. citiți mai departe.
Depozitele europene de gaze sunt acum pline în proporție de 85,6%
Depozitele europene de gaze sunt acum pline în proporție de 85,6%, iar în Germania stocurile se apropie de 90%, arată datele furnizate de Gas Infrastructure Europe.
"Stocurile vor continua să se constituie în continuare, susținute de finalizarea lucrărilor de întreținere planificate și de creșterea fluxurilor norvegiene începând din această săptămână", au declarat analiștii de la Energi Danmark într-o notă matinală.
Importurile de cărbune termic ale Europei în 2022 ar putea fi cele mai mari din ultimii cel puțin patru ani, au spus analiștii.
"Europa se întoarce în timp", a declarat Rodrigo Echeverri, șeful departamentului de cercetare de la Noble Resources, în cadrul unei conferințe.
Prețul petrolului a scăzut luni cu peste 2%, presat de așteptările privind o cerere globală mai slabă și de întărirea dolarului american înaintea unei potențiale creșteri importante a ratei dobânzii, deși îngrijorările legate de ofertă au limitat declinul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News