Șerban Valeca (PSD), interimar la șefia Senatului: „Se pune în mod incorect totul la bătaie“

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Senatorul PSD, Şerban Valeca, vicepreședinte al Senatului, a preluat astăzi atribuţiile de preşedinte interimar, după ce Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia din funcția de președinte al Senatului.

În urmă cu puțin timp, Valeca a oferit primele declarații pentru portalul realitatea.net. „Avand in vedere ca domnul presedinte Tariceanu si-a dat demisia si ca negocierile pentru numirea unui nou presedinte dureaza circa o saptamana, s-a cazut de acord ca, potrivit regulamentului Senatului, sa fie numit unul dintre vicepresedinti drept presedinte interimar, pe o durata limitata. In principiu, pana miercurea viitoare. Pana atunci se termina negocierile intre grupurile parlamentare. Vor fi mai multe propuneri, probabil, si se va transa prin vot. Vom discuta zilele viitoare. Chiar daca eu am o propunere, nu o pot spune public, o vom discuta in forul intern mai intai si apoi voi spune public", a explicat Șerban Valeca pentru site-ul realitatea.net.

Apoi a continuat: "Atributiile mele din aceste zile sunt, practic, treburile curente ale Senatului, sunt documente interne de semnat, sunt hotararile Senatului, cum ar fi cea privind vacantarea postului, proiectele de legi care se avizeaza, daca se voteaza final, daca trimit la cealalta camera... Lucruri de acest gen".

Întrebat de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi ministru al Educației, Valeca a răspuns: "Am primit o sarcina de la Comitetul Executiv, am facut documentele ca sa le trimitem la Cotroceni, dar intre timp ALDE s-a retras de la guvernare si atunci s-a rupt coalitia de guvernare. Schimbandu-se configuratia, presedintele a considerat ca trebuie sa se vina in Parlament cu aceeasi propunere sau cu alte propuneri.

Eu cred ca pentru buna functionare a ministerelor, mai ales la Educatie, (n.r. Klaus Iohannis) putea sa accepte. Nu era un deziderat al meu, nu am cerut aceasta nominalizare. Dar, daca dansul asa a considerat, este treaba domniei sale".

Apoi a adăugat: "Nu a fost vorba despre ceva personal, eu cred ca a fost un joc politic. S-a intamplat acelasi lucru cand era presedinte Traian Basescu, iar presedintele Basescu a numit in aceeasi situatie. Dar este normal. Este campanie si si-a facut si dansul un joc".

Rugat să detalieze, senatorul PSD a venit cu precizări: "Pe vremea guvernului Boc, a fost o situatie similara, cand PSD a iesit de la guvernare. Era 2009, daca nu ma insel, si a ramas PDL-ul singur si președintele Băsescu i-a numit interimari pe cei de la PDL, pana cand s-a refacut majoritatea, desi configuratia politica se schimbase. La inceputul anului erau PDL si PSD, apoi s-a schimbat configuratia politica, in toamna. In orice caz, nu era an electoral, era primul an de guvernare. Probabil ca acum a fost si un joc electoral.

In Romania, din pacate, se pune foarte mult accent pe jocul politic, mai ales in preajma alegerilor. Se pune, zic eu, in mod incorect totul la bataie, se introduc toate elementele in acest joc".

"Normal, ar fi trebuit sa faca numirea, avand in vedere ca oricum PNL-ul doreste sa depuna motiune si atunci pica tot guvernul. Dar guvernul putea sa functioneze. Nu neaparat guvernul PSD, ci ministrii care gestioneaza anumite domenii foarte importante. Eu am fost de doua ori si stiu cate batai de cap sunt in Guvern.

Dar se pare ca PNL nu este in stare sa stranga semnaturile si tot amana, ca vrea sa faca 233, sa fie sigur, are textul, nu are textul, si atunci probabil ca acest joc va mai continua. Din pacate pentru Romania", a încheiat Șerban Valeca interviul acordat portalului realitatea.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel