Economia Spaniei, impulsionată de muncitorii străini, pe model american. O performanță rară în Uniunea Europeană - analiză Reuters

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)

Muncitorii străini ajută economia Spaniei să crească și chiar să devanseze alte țări din Europa. Străinii contribuie la acoperirea deficitului de competențe de pe piața muncii din Spania, arată o analiză Reuters, care evidențiază că sectoarele tehnologiei și ospitalității au înregistrat o creștere semnificativă a numărului de lucrători străini.

Realizarea ambițiilor sale profesionale în Spania s-a dovedit a fi remarcabil de ușoară pentru Sara Hernandez, o arhitectă de sistem din Venezuela, care a constatat că abilitățile sale erau la mare căutare atunci când a ajuns la Madrid, notează Reuters.

Spania are cea mai mare rată a șomajului din Europa, dar mutându-se la Madrid în 2021 după șapte ani în Chile, unde a lucrat în poziții mai puțin calificate în domeniul IT, a fost surprinsă de cât de ușor a fost să găsească un loc de muncă.

"Aici am reușit să-mi îndeplinesc obiectivul de a deveni arhitect de sisteme", a declarat Hernandez, în vârstă de 36 de ani, pentru sursa citată.

Mii de imigranți din America Latină ajută economia Spaniei să crească

 

Imigranții precum Hernandez sunt un motiv important pentru care economia Spaniei este mai performantă decât cea a altor țări europene. Ea este una dintre sutele de mii de imigranți, în principal din America Latină, care au venit în Spania pentru a acoperi deficitul de forță de muncă de după pandemie, în special în sectoarele tehnologiei și restaurantelor.

Reflectând un impuls similar pentru economia americană, Spania înregistrează un cerc în care afluxul de lucrători străini stimulează oferta de forță de muncă și crește rata de creștere economică, o performanță rară în Uniunea Europeană.

"Pe măsură ce economia Spaniei se îmbunătățește, vin imigranții și, pe măsură ce aceștia vin, economia se îmbunătățește", a declarat Jesus Fernandez-Huertas, profesor de economie a imigrației la Universitatea Carlos III din Madrid.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economiile spaniolă și americană vor înregistra cea mai rapidă creștere dintre economiile avansate în următorii doi ani.

Imigrația a reprezentat 64% din noile locuri de muncă create și jumătate din creșterea economică a Spaniei în 2023, potrivit lui Raymond Torres, economist șef la Funcas, un think tank cu sediul la Madrid.

Valul de imigranți, majoritatea cu acte în regulă și cu permise de muncă, a crescut proporția străinilor rezidenți în Spania la 18,1%, peste media UE de 13,3%.

În Spania, 39% dintre noii cetățeni s-au născut în America Latină, potrivit Funcas. În Germania, aproape jumătate dintre imigranții naționalizați au fost de origine asiatică.

În Spania, imigranții obișnuiau să ocupe locurile de muncă vacante cu calificare redusă în construcții și în domeniul ajutorului domestic, dar acest lucru a dat semne de diminuare.

În schimb, creșterea numărului de locuri de muncă ale imigranților a fost în tehnologie sau știință, care a crescut de peste două ori, ajungând la 109.000 în 2023 față de 2018. Imigranții care lucrează în domeniul ospitalității au crescut cu 30%, ajungând la 525.000 în 2023 față de 2007, față de 2007.

Muncitorii din America Latină se integrează bine în Spania

 

În America Latină, Spania dispune de o piață a forței de muncă pe care o poate exploata și care este ușor de adaptat datorită unei limbi și culturi comune.

Unii se simt mai bine în Spania decât în alte țări din America Latină. Hernandez, care lucrează acum pentru una dintre cele mai mari companii de asigurări din Spania, a declarat că i s-a părut mai greu să se adapteze în Chile, adăugând: "Când am venit în Spania m-am simțit ca acasă".

Ușurința integrării a însemnat, de asemenea, mai puține fricțiuni politice. Chiar și partidele anti-imigrație, cum ar fi Vox, susțin migrația din America Latină, solicitând în același timp reducerea numărului de imigranți africani.

Deși rata șomajului din Spania a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2007, cu 11,8%, aceasta este încă cea mai ridicată din Europa. Dar companiile încă se luptă să ocupe anumite posturi vacante și, mai degrabă decât să recalifice populația autohtonă, este adesea mai ușor să aducă candidați calificați din străinătate, a declarat o sursă din cadrul CEOE, principala asociație patronală din Spania.

Spania facilitează valul de migrație prin acordarea de vize pentru profesioniștii cu înaltă calificare.

Marianela Morales, o programatoare în vârstă de 28 de ani din Argentina, a declarat că a fost nevoie de doar trei săptămâni pentru a i se procesa viza pentru a lucra la IMDEA, un institut de învățământ superior din Madrid, unde face cercetări în domeniul îmbunătățirii algoritmilor.

"Am depus actele pe 15 decembrie, iar pe 15 ianuarie lucram", a spus ea. Majoritatea colegilor din departamentul ei sunt străini, a spus ea.

Spania a fost, de asemenea, mai conciliantă în recunoașterea echivalării unor calificări din America Latină, lucru care a frânat integrarea imigranților în țări precum Germania.

Experții avertizează că pot apărea și efecte negative

 

Cu toate acestea, politica de migrație nu va influența alegerile pentru Parlamentul European din iunie, potrivit Consiliului European pentru Relații Externe. Alegătorii sunt mai îngrijorați de fragilitatea economiei globale, se arată într-un raport al ECFR.

Dar Jose Antonio Moreno, responsabil pentru migrație la sindicatul spaniol CCOO, a avertizat că valul riscă să provoace o reacție negativă prin scăderea salariilor, deoarece migranții vor ocupa locuri de muncă pe care aproximativ 2,5 milioane de șomeri spanioli nu le vor accepta din cauza condițiilor proaste.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel