Economia Marii Britanii a intrat în recesiune, o veste dură pentru premierul Sunak înaintea alegerilor din acest an

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce reprezintă o lovitură dură pentru prim-ministrul Rishi Sunak, care a promis creșterea economică înaintea alegerilor anticipate din acest an, transmite Reuters.

Produsul intern brut (PIB) a scăzut cu un procent mai mare decât se preconiza, 0,3%, în trimestrul al patrulea, după o scădere de 0,1% în perioada iulie-septembrie, conform datelor oficiale. Un sondaj Reuters realizat cu economiștii indica o scădere mai mică, de 0,1%, în perioada octombrie-decembrie.

Lira sterlină a slăbit față de dolar și euro. Investitorii și-au sporit pariurile privind reducerea dobânzilor de către Banca Angliei (BoE) în acest an, iar companiile au cerut mai mult ajutor de la guvern în cadrul planului bugetar prevăzut pentru 6 martie.

"Companiile erau deja conștiente de dificultățile pe care le întâmpină, iar această veste va trage fără îndoială un semnal de alarmă pentru guvern", a declarat Alex Veitch, director de politici și analize la Camera Britanică de Comerț. "Ministrul finanțelor trebuie să își folosească bugetul, care va fi prezentat în mai puțin de trei săptămâni, pentru a crea o cale clară de creștere pentru companii și economie."

Ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, a afirmat că există "semne că economia britanică își revine" și că "trebuie să ne menținem planul - reducerea taxelor pe muncă și afaceri pentru a construi o economie mai puternică".

Presa a relatat că Hunt intenționează să reducă cu miliarde de lire sterline din cheltuielile publice pentru a finanța reduceri de taxe înainte de alegeri în cadrul bugetului său, dacă finanțele limitate îi vor permite.

Economia Marii Britanii stagnează de aproape doi ani

 

Oficiul Național de Statistică (ONS) a precizat că economia a crescut cu 0,1% în anul 2023 comparativ cu 2022. Banca Angliei se așteaptă la o ușoară redresare a producției în 2024, dar la o creștere de doar 0,25%.

Economia Marii Britanii stagnează de aproape doi ani, deși recesiunile în această țară au devenit tot mai rare pe măsură ce economia devine mai mare și mai matură.

Pandemia de COVID-19 a declanșat cea mai mare contracție înregistrată vreodată pe parcursul a două trimestre la începutul anului 2020. Înainte de aceasta, criza financiară globală a provocat o recesiune severă care a durat puțin peste un an, din trimestrul al doilea al anului 2008 până în trimestrul al doilea al anului 2009.

Datele de miercuri au arătat că inflația a rămas la un nivel mai mic decât se preconiza, de 4,0% în ianuarie, relansând discuțiile printre investitori despre o posibilă reducere a dobânzilor de către BoE încă din luna iunie. Însă creșterea puternică a salariilor raportată marți subliniază de ce BoE rămâne precaută.

Scăderea PIB din trimestrul al patrulea a fost cea mai mare din primul trimestru al anului 2021, când Marea Britanie a impus noi restricții COVID-19.

Producția economică a scăzut cu 0,1% în termeni lunari în decembrie, după o creștere de 0,2% în noiembrie, a declarat ONS. Sondajul Reuters indica o scădere de 0,2% în decembrie.

ONS a precizat că sectoarele manufacturier, construcții și comerț angro au fost principalii contribuabili la scăderea PIB în ultimele trei luni ale anului trecut.

PIB pe cap de locuitor a scăzut în fiecare trimestru al anului 2023 și nu a mai crescut din începutul anului 2022, reprezentând cea mai lungă perioadă de acest fel de când au început înregistrările în 1955.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel